Skip to main content

Åbent brev til Lægernes Pensionskasse: »Et godt pensionstilbud?«

Praktiserende pensionist Olaf Berg. ob.mahler@dadlnet.dk

27. apr. 2012
3 min.

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

I forbindelse med informationsmødet den 18. april 2012 på Hotel Scandic i København vedrørende omtegning af pensionsordning fremkom der betydelig utilfredshed med omtegningsmuligheden for gammel gruppe 2-ordning - ordningen der ved nyvalg vil resultere i total fortabelse af ægtefællepensionen.

Jeg skal gentage indholdet af mit indlæg her, dels for at fastholde ønsket om Pensionskassens videre arbejde med problemet, og dels for at udbrede protesten til en bredere kreds end de fremmødte på det i øvrigt overtegnede informationsmøde.

Det blev fremført, at omtalte tilbud var at betragte som bondefangeri. Et stærkt udtryk, men såre passende, idet det på ingen måde var en præmis eller blot et luftigt tema i 1993. Vi skulle dengang alene tage stilling til, om vi ville øge vores ægtefællepension ved fortsat indbetaling hertil, eller om vi ville stille os tilfredse med ægtefællepensionens størrelse på grundlag af den hidtidige indbetaling. Vort valg dengang var på ingen måde udtryk for, at Pensionskassen nu kan gå ud fra, at man med et pennestrøg er parat til helt at opgive den tilbageværende ægtefællepension! Synspunktet blev det mest relevante for en stor del af de fremmødte, og det kom tilsyneladende helt bag på Pensionskassen.

Jeg skal derfor bl.a. opfordre Pensionskassen til at orientere sig om antallet af berørte medlemmer og i forlængelse heraf også at arbejde på et tredje tilbud. Et tilbud om nytegning til betinget pension uden nulstilling af ægtefællepensionen. Det er min opfattelse, at et overvejende flertal med garanteret pensionsordning af type 2 vil være indstillet på at overgå til en betinget pension selv med en reduktion i evt. både egen- og ægtefællepensionen. En total skrotning af ægtefællepensionen er desværre ikke en mulighed for mange.

Pensionskassens lakoniske bemærkninger om, at det ikke er muligt at bevare ægtefællepensionen i omtalte nyvalg for type 2, er efter min opfattelse et uholdbart argument. Hvis viljen havde været der, og det hele ikke skulle afhandles over stok og sten, havde det det også været muligt at fremkomme med det fornødne grundlag for nytegning til betinget pension - også uden totalt at afskrive sin ægtefælle.

Indtil videre må jeg selvsagt - utvivlsomt som mange ligestillede - med protest og nødtvunget forblive i den gamle garanterede ordning, på trods af Pensionskassens utvetydige argumenter imod. Så sover min hustru og jeg begge bedre om natten, og jeg kan kun håbe, at min hustru fortsat vil gøre sit yderste for at holde mig i live.

NB! Ved lignende manøvrer omkring pensionsproblematikker vil jeg i øvrigt opfordre til, at Pensionskassen opretter et debatforum på sin hjemmeside. Ikke fordi Pensionskassen skulle svare skriftligt på indlæg, men alene for medlemmernes meningsudvekslings skyld. Så måtte Pensionskassen godt kigge os over skulderen og dermed orientere sig om, hvad der rørte sig blandt de menige medlemmer.

>Svar:

Administrerende direktør i Lægernes Pensionskasse Niels Lihn Jørgensen. E-mail: lpk@lpk.dk

INTERESSEKONFLIKTER: ingen

Omtegningen, som vi netop har gennemført her i foråret, er tilvejebragt i løbet af meget kort tid for at sikre, at den kunne ske, mens renteniveauet fortsat var historisk lavt. Omtegningen har derfor måttet ske inden for Pensionskassens nuværende regelsæt og de eksisterende pensionsordninger.

Det har haft betydning for de medlemmer, som fravalgte ægtefælledækning i 1993, da den obligatoriske ægtefælledækning fra før 1993 ikke kan videreføres i den nye ordning. Skulle reglerne ændres inden omtegningen, ville det sandsynligvis først have været muligt at gennemføre omtegningen om et år.

Det har været en vigtig forudsætning for denne omtegning, at den blev gennemført, mens renten var gunstigt lav, så medlemmerne kunne få tilført en merværdi i form af en omtegningsbonus oven i pensionsopsparingen. Var renten begyndt at stige igen forud for omtegningen, ville det have betydet, at alle medlemmer, der fik tilbud om at omtegne, var blevet stillet ringere i form af en lavere eller slet ingen bonus.

Risikoen for, at medlemmerne ville miste omtegningsbonus, har derfor vejet meget tungt.