Skip to main content

Åbent brev til den nye regering: Glem ikke lægers retssikkerhed!

Et ankenævn og evaluering af strammerpakken må ikke glide ud af den politiske dagsorden, skriver Andreas Rudkjøbing.

Justitia-statue på Old Bailey i London. Illustration: Wikimedia Commons
Justitia-statue på Old Bailey i London. Illustration: Wikimedia Commons

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

26. jul. 2019
3 min.

Kære politikere,

Valgkampen er for længst slut, og i den kommende tid er der meget at tage fat på. Et fagligt og økonomisk løft af psykiatrien, højere priser på tobak og et løft af de kommunale sundhedsydelser, for bare at nævne nogle af de ting, jeg og Lægeforeningen håber, I vil tage fat på.

Læger vil gerne løfte deres del af opgaverne i sundhedsvæsnet, men det kræver først og fremmest, at vi kan gå på arbejde uden at føle os utrygge. Det er der mange, der ikke har kunnet siden Svendborgsagen. Utrygge læger kan betyde defensiv medicin og have konsekvenser for den åbenhed og læringskultur, der er så vigtige for patientsikkerheden.

Valgkampen kom til at handle langt mindre om sundhedsvæsnet, end jeg og mange andre havde håbet på og forventet. Men et ankenævn og evaluering af strammerpakken må ikke glide ud af den politiske dagsorden.

Vi har brug for at kunne sikre, at der bliver truffet korrekte og retfærdige afgørelser om sanktioner mod læger og andre sundhedspersoner. Vi har brug for, at læger får mulighed for at få efterprøvet en afgørelse, når det kommer til de mest alvorlige sanktioner. Vi har brug for et ankenævn.

Det har Lægeforeningen arbejdet på længe, og det er stadig lige så vigtigt nu, som da tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby fremsatte lovforslag om det i starten af april. Lige så vigtigt, som da der blandt Folketingets partier i slutningen af maj var bred opbakning til ankenævnet.

Konsekvenserne af den manglende retssikkerhed er allerede tydelige, og det er der behov for at få sat ind over for.

Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, på Folkemødet 2019. Foto: Nils Meilvang

I 2017 fik Styrelsen for Patientsikkerhed musklerne til at gribe ind hurtigere og med nye sanktioner med den såkaldte strammerpakke. Det er vigtigt, at vi ikke venter med at evaluere konsekvenserne. Læger skal turde være åbne omkring fejl, så vi hele tiden kan udvikle et endnu bedre sundhedsvæsen med bedre behandling for den enkelte patient. Det kan være svært at bevare den åbenhed, når man ikke alene risikerer midlertidigt at få taget autorisationen, men i tilgift er uden muligheder for at anke afgørelsen.

Læger skal selvfølgelig kunne holdes ansvarlige for de beslutninger, de træffer, når de hver dag står med patienters liv i deres hænder. Det er der ingen, der bestrider. Et ankenævn og en evaluering af strammerpakken handler om, at dygtige og omhyggelige læger skal kunne passe deres arbejde og fokusere på patientbehandlingen. De skal kunne udøve deres lægelige virke med udgangspunkt i kliniske vurderinger og evidens, ikke med udgangspunkt i bekymring for at komme i tilsynets søgelys.

Vi skal holde fast i det lærende sundhedsvæsen, fordi det giver de bedste betingelser for vores arbejde og den behandling, vi kan tilbyde vores patienter. Vi skal holde fast i det lærende sundhedsvæsen, fordi det giver den bedste kvalitet og den største udvikling.

Derfor er der brug for, at den nye regering holder fast i processen omkring et ankenævn og en evaluering af strammerpakken.

LÆS OGSÅ:

Alle Folketingets nuværende partier bakker op om et ankenævn

Lægeforeningen: Ankenævn i fare for at drukne i folketingsvalg