Content area

|

Alle bør have ens tilbud - uanset hvor i landet man bor

Fertilitetsprofessors opfordring til at ændre på aldersgrænsen til behandling får ikke min støtte, skriver formanden for Danske Regioner.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner. Her ved årets Lægemøde. Foto: Palle Peter Skov
Af
Af Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner

Søren Ziebe opfordrer Danske Regioner til at genoverveje beslutningen om at ensrette tilbuddet om fertilitetsbehandling. Jeg mener ikke, at Ziebes argumenter giver anledning til at genoverveje, at alle bør have et ens tilbud, uafhængigt af om man bor i den ene eller anden del af landet. Og dermed at tolkningen af grænsen på 40 år skal være den samme i hele landet. Det er muligt, at man visse steder i landet allerede har udfordringer med lange ventelister, men det er en anden og isoleret problematik, som man må tage stilling til i den enkelte region.

Det er rigtigt, at vi i regionerne har fastlagt et niveau for, hvor mange gange en kvinde kan blive tilbudt behandling med IVF-metoden, og at det er sket ud fra en faglig betragtning. Men også at den beslutning bl.a. skal ses i lyset af, at ressourcerne på området ikke er uendelige. Vi har valgt, at man ikke kan modtage behandling efter det tredje mislykkede forsøg, hvor friske befrugtede æg sættes tilbage i kvindes livmoder. Til gengæld er det det samme over hele landet - og tolkes ens over hele landet.

Jeg mener også, at den beslutning rummer og tager højde for, at kvinder og par har forskellige chancer for at blive gravid. Vejen til et befrugtet æg, der har delt sig på den helt rigtige måde, så det kan sættes tilbage i kvindens livmoder, kan være lige til for nogen, men for andre – fx ældre kvinder – være en længere proces, hvor eksempelvis hormonbehandling ikke resulterer i æg, der kan tages ud af kvinden og befrugtes. Men der er først tale om, at kvinden og parret har brugt et forsøg, når et befrugtet æg kan sættes tilbage i livmoderen.

Til gengæld er jeg helt uenig i, at en ensretning af tolkningen af grænsen på 40 år over hele landet skal bruges som anledning til at skabe en “venteliste i ventelisten” arrangeret efter det forventede antal børn. For så må logikken jo være, at den yngste kommer foran de andre på ventelisten. Eller at aldersgrænsen skal sættes endnu længere ned, der hvor ventelisten i forvejen er lang. Sådan et sundhedsvæsen ønsker jeg ikke.

  • Jeg er helt uenig i, at en ensretning af tolkningen af grænsen på 40 år over hele landet skal bruges som anledning til at skabe en “venteliste i ventelisten”

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner

Læs også: Aldersgrænsen for fertilitets-behandling bliver ændret

💬 0 Kommentarer

Right side

af Tata Marion Ringberg | 18/06
4 kommentarer
af Michael Lee Heyman | 18/06
2 kommentarer
af Gitte E. Egsdal Wienholtz | 18/06
3 kommentarer
af Finn Olav Hansen | 17/06
2 kommentarer
af Morten Sodemann | 17/06
5 kommentarer