Skip to main content

Basisbog i medicin og kirurgi 5. udgave

Reservelæge Naja Zenius Jespersen E-mail: Njes0011@noh.regionh.dk Interessekonflikter: ingen

16. maj 2012
2 min.

REDAKTØRER:

Schroeder T, Schulze S, Hilsted J et al FORLAG: København: Munksgaard Danmark, 2012

SIDER: 806

Pris: 998 KR.

ISBN: 978-8762-8100-68

De fleste medicinstuderende har i løbet af deres studietid stiftet bekendtskab med »Basisbogen«, enten som den primære lærebog i medicin og kirurgi eller som supplement til mere detaljerede fagbøger. Som studerende benyttede jeg selv bogen, og det var en fornøjelse at genlæse den i den nye 5. udgave, selvom fornøjelsen nok blev større af, at der for en gangs skyld ikke ventede en eksamen på den anden side.

Basisbogen er i sin nyeste udgave mere kompakt og lækrere i design og farvevalg end tidligere. Sammenlignet med de tidligere udgavers grå og lyseblå ensformighed fungerer diverse figurer og tegninger helt utroligt godt i flere farver. Bogens første del består som tidligere af en række ikkespecialespecifikke kapitler som f.eks. journaloptag, væske- og elektrolytterapi og den akutte patient, som herefter følges af kapitler inddelt efter de medicinske og kirurgiske specialer.

De ikkespecialespecifikke kapitler er rigtig gode, især kapitlet om den akutte patient, der giver et godt overblik over ABCDE-principperne og den initiale prioritering og behandling. De specialespecifikke kapitler er blevet både opdateret og strammet op, så der i endnu højere grad er fokus på de centrale sygdomskategorier. Dette er der generelt også taget hensyn til i opbygningen, således at f.eks. kapitlet om endokrinologi nu indledes med den største sygdomsenhed, diabetes, frem for det noget mindre relevante emne akromegali.

Bogens akilleshæl i sin funktion som lærebog for medicinstuderende er fortsat, at sygdomsmekanismer sjældent forklares, ligesom den efter min mening ikke er tilstrækkeligt dækkende inden for flere medicinske specialer, f.eks. endokrinologi, hæmatologi og infek-tionsmedicin.

Men som generel introduktion er den anbefalelsesværdig både til medicinstuderende og til de yngre læger, der ønsker en genopfriskning af de fag, som de ikke selv er beskæftiget med i det daglige.