Skip to main content

BLOG - Mads Vildbrad: Er videreuddannelsessystemet rustet til de mange nye læger?

Om alt går vel, bliver jeg læge til juni, og det første lægejob er heldigvis sikret. Sammen med hele 530 kommende kolleger har jeg trukket KBU-nummer. Men hvad der sker efter KBU, kan godt bekymre mig.

31. mar. 2015
2 min.

Om alt går vel, bliver jeg læge til juni, og det første lægejob er heldigvis sikret. Sammen med hele 530 kommende kolleger har jeg trukket KBU-nummer.

Der er en stigning i antallet af nye læger, så hvad der sker efter KBU, kan godt bekymre mig: er der 530 introduktionsstillinger klar om et år? Og 530 H-stillinger efterfølgende?

Panikhåndtering af en proppet flaskehals vil ikke gavne

Der var angiveligt 890 H-stillinger sidste år, men man må huske på, at KBU-antallet jo er pr. halvår. Femårsfristen sikrer(?), at vi alle er startet i H-forløb inden fem år, men min logik siger mig, at der så må oprettes tilsvarende mange H-stillinger som KBU-forløb. Selvom nogle forlænger femårsfristen pga. PhD, barsel etc., kommer de jo tilbage i puljen igen.

Faktaboks

Fakta

Optaget af medicinstuderende i Aarhus og København blev øget for nogle år siden, og snart kommer der også nye kolleger fra Aalborg. Så jeg frygter, at flaskehalsen kun bliver endnu mere udtalt. Og så er det ikke længere kun femårsfristen, der presser på tid.

Jeg er ret overbevist om, at vores speciallægeuddannelses kvalitet er i top, men kan kvantiteten følge med? Også uden det går ud over kvaliteten? Jeg håber, Sundhedsstyrelsen, de regionale videreuddannelsesråd og hospitalerne er på forkant med problematikken og sikrer tilstrækkelig kvantitet af uddannelsesstillinger. Panikhåndtering af en proppet flaskehals vil ikke gavne.