Skip to main content

BLOG - Mads Vildbrad: At tiltrække og fastholde udenlandsk talentmasse

Som udvekslingsstudent ved Universitetet i Tromsø var jeg for nylig en del af introduktionsprogrammet for over 350 nye, udefra kommende studerende. Sikke en modtagelse.

28. aug. 2014
3 min.

Alle sundhedsvidenskabelige fakulteter i Danmark har mål om at tiltrække de dygtige talenter til deres uddannelser og postgraduate forskning (1-4). Det kan være udfordrende for lille Danmark først at gøre opmærksom på vores eksistens, så tiltrække talenterne og siden at fastholde dem. Der er brug for ekstra tiltag for netop denne gruppe.

Som udvekslingsstudent ved Universitetet i Tromsø var jeg for nylig en del af introduktionsprogrammet for alle 350+ nye udefra kommende studerende. Og sikke en modtagelse: vi blev ganske pædagogisk guidet gennem et seks dages program med både faglige, sociale og organisatoriske elementer.

Der var gratis frokost og kaffe hver dag, tilbud om kurser i norsk, heldagstur med hiking og fiskeri og endda en guidet tur til Jysk efter sengetøj og lignende (her er ingen Ikea…).

Der var alt fra navnelege og rundvisninger på campus og i byen til obligatoriske elementer om korrekt kildehenvisning i henhold til norske standarder. Der var gratis frokost og kaffe hver dag, tilbud om kurser i norsk, heldagstur med hiking og fiskeri og endda en guidet tur til Jysk efter sengetøj og lignende (her er ingen Ikea…).

Det var omfattende men gav alle en tryg ankomst til Tromsø. Jo længere væk man er hjemmefra, des flere udfordringer i form af visum, tilladelser, bolig, sprog og økonomi vil man stå overfor. Det er mit indtryk, at alle med problemer fik disse løst gennem de første dage.

Endnu mere imponerende var det, at alle non-EU studerende fik stillet boliggaranti forud for deres ankomst. Det har uden tvivl gjort det nemmere for mange at søge om ophold i Tromsø. Det er utroligt svært (værre end i Danmark!) at finde bolig her, så netop dette tiltag, tror jeg, har stor betydning.

For studerende fra hele verden er et semester med dansk- eller norsksproget undervisning ikke særligt tillokkende. I Tromsø er det løst ved, at hele 7. semester på medicin er på engelsk, også for de lokale studerende. Dét gør Tromsø attraktivt uanset hvor, man er fra.

Faktaboks

Fakta

Min egen søgning har kun gjort mig bekendt med, at KU tilbyder engelsk undervisning på enkelte kurser (5). Der bør arbejdes for mere systematiseret engelsk undervisning, klinik og eksamen på de danske medicinuddannelser, hvis vi skal tiltrække udlændinge.

Når de danske fakulteter skal tiltrække og fastholde talenter, fokuseres der ofte på et godt forsknings- og undervisningsmiljø, høj publikationsrate, god økonomisk støtte og lignende videnskabelige faktorer, som naturligvis også er afgørende. Men i tillæg hertil vil jeg tro, at en øget privat-social indsats, så de studerende nemt kan komme til Danmark, forstå undervisningssproget og føle sig hjemme med tag over hovedet, vil give dem et stabilt og trygt forhold til fakultetet og dermed en større sandsynlighed for at blive.

1) http://sund.ku.dk/om-sund/strategi/strategi_forskning/

2)http://static.sdu.dk/mediafiles///Images/Om_SDU/Fakulteterne/Sundhedsvidenskab/Om_Sund/Strategikort_SUND_December_2013.gif

3)http://www.sundhedsvidenskab.aau.dk/digitalAssets/82/82306_strategi_det_sundhedsvidenskabelige_fakultet_aau.pdf

4) http://www.au.dk/om/profil/strategi/

5)http://sund.ku.dk/uddannelse/vejledning-information/studieordninger/medicin/medicin-ka-2009-14.09.01.pdf