Skip to main content

BLOG - Per Pedersen: Falck kan andet end at køre ambulancer. Falck kører nu lægehuse!

Med Falck Healthcare som driftherre af lægeklinikker nu både i Region Midt og Region Nord, kan man grundet Falck-medejeren Lundbeckfondens ejerskab af medicinalvirksomheden H. Lundbeck godt påstå, at et medicinalfirma har fået adgang til det almenmedicinske marked.

27. nov. 2014
4 min.

Et faldende antal praktiserende læger på landsplan har medført, at flere regioner har oprettet regionsklinikker for at kunne lægebetjene landets borgere i primærsektoren.

Den nye sundhedslov for almen praksis (L227), der blev vedtaget i Folketinget 27. juni 2013, åbnede for, at private aktører kunne få adgang til at drive lægeklinikker i Danmark.

Tanken bag, at private skal kunne drive lægehuse/lægeklinikker, skal ses i et større perspektiv.

I forbindelse med at Sundhedsministeriet arbejdede på den nye sundhedslov for almen praksis (L227), var en såkaldt "vækst-gruppe" sideløbende i gang med et arbejde, der handlede om idéer til at fremme væksten i Danmark.

Hvis man skal drage en konklusion på Falck Healthcares indtog på den almenmedicinske scene, så kan man sige, at Falck har siddet med i magtens centrum og har været med til at påvirke den nye sundhedslov for almen praksis.

Dette "vækstteam" bestod af en gruppe betydningsfulde erhvervsfolk og politikere herunder Carl Holst (V), regionsformand i Region Syd og Falcks koncernchef Allan Søgaard Larsen.

Vækstteamet kom med anbefalinger til Sundhedsministeriet, som den nye sundhedslov L227 blandt andet bygger på.

I anbefalingerne stod der blandt andet, at man skulle fremme velfærdsteknologiske løsninger, fremme de private virksomheders indtog på den sundhedspolitiske scene og desuden have "en national strategi for adgang til danske sundhedsdata".

Endelig står der også, at man ønsker "kommercialisering af sundhedsviden".

Med den nye sundhedslov i hånden kan blandt andet Falck via Falck Healthcare byde ind på lægeklinikker i udbud.

Region Nord bød dog Falck Healthcare klinikker velkommen, allerede inden sundhedsloven overhovedet var vedtaget!

Hvis man ser nærmere på ejerskabet af Falck Healthcare, vil man erfare, at Lundbeckfonden ejer 57%.

For at gøre det kompliceret, så er Falck Healthcare A/S ejet 100 pct. af Falck Healthcare Holding A/S, som er ejet 100 pct. af Falck Danmark A/S, der er ejet 100 pct. af Falck A/S, som er ejet 99 pct. af Falck Holding A/S, som for 57 pct.s vedkommende er ejet af Lundbeckfonden.

Lundbeckfonden ejer 70 % af medicinalvirksomheden H. Lundbeck.

Med Falck Healthcare som driftsherre af lægeklinikker nu både i Region Midt og Region Nord, kan man grundet Lundbeckfondens ejerskab af medicinalvirksomheden H. Lundbeck godt påstå, at et medicinalfirma har fået adgang til det almen medicinske marked.

Da læger ikke må have aktier i eller være i tilhørsforhold til medicinalindustrien, vækker det undren i lægekredse, at der tilsyneladende gælder andre regler for Danske Regioner vedrørende medicinalindustrien og lægeklinikker!

Under ministersvar i den nye sundhedslov for almen praksis L227, kan man under spørgsmål 18 få svar på, hvilke private aktører der må drive lægeklinikker i Danmark:

´Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at regionsrådet ved udbud af drift af praksis skal sikre, at vinderen af udbud ikke driver eller er knyttet til en virksomhed, der har tilladelse efter § 7, stk. 1 eller § 39, stk. 1, i lov om lægemidler. Herved sikres det, at lægemiddelvirksomheder ikke kan drive klinikker, der leverer almen medicinske ydelser´.

Men hvorfor kan Falck Healthcare så drive lægeklinikker i Danmark ?

Der er lidt tolkning i ministersvaret:

Der står "herved sikres det, at lægemiddelvirksomheder ikke kan drive klinikker, der leverer almen medicinske ydelser". Det rammer ikke Falck direkte.

Spørgsmålet er hvad der mere præcist skal forstås ved ´være tilknyttet en lægemiddelvirksomhed´ ?

Her er spørgsmålet, om en ejerpost i Falck fra Lundbeckfonden vil være udtryk for dette. Lundbeckfonden ejer 57%, men er jo ikke som sådan en lægemiddelvirksomhed - men en 'ejer'.

Spørgsmålet er så om, Falck Healthcare klinikker er omfattet af formuleringen vedrørende at 'være tilknyttet en lægemiddelvirksomhed' ?

Faktaboks

Fakta

Hvis man skal drage en konklusion på Falck Healthcares indtog på den almenmedicinske scene, så kan man sige, at Falck har siddet med i magtens centrum og har været med til at påvirke den nye sundhedslov for almen praksis.

Samtidig har den nye sundhedslov for almen praksis åbnet dørene op for, at private aktører - deriblandt Falck Healthcare - kan drive lægeklinikker i Danmark.

Man kan synes, det er etisk og moralsk forkert, at Danske Regioner finder det i orden at blåstemple en virksomhed, der indirekte har forbindelser til en medicinalvirksomhed.

Slutteligt kan man spørge sig selv om, ministersvaret var designet til, at netop private aktører som Falck Healthcare - med forbindelser til en medicinalvirksomhed - kunne krybe igennem nåleøjet og dermed få mulighed for at drive lægeklinikker i Danmark.