Skip to main content

BLOG: Sundhed on the fly

Digitalisering kan være med til at løse presset på lægerne, skriver hospitalsdirektør på Rigshospitalet Per Christiansen

Per Christiansen, hospitalsdirektør ved Rigshospitalet. Foto: Thomas Arnbo
Per Christiansen, hospitalsdirektør ved Rigshospitalet. Foto: Thomas Arnbo
5. okt. 2017
4 min.

Først forsvandt posthusene og derefter bankerne som fysiske manifestationer for at genopstå virtuelt i vores hjem eller on the fly på den bærbare computer og tablet. Sundhedsvæsenet kan meget vel være på vej ind i en tilsvarende digital transformation, og fremtidens sundhedspersonale kommer til at opleve mas-sive ændringer i deres arbejde som følge heraf.

Faktaboks

Fakta

Rigtig mange af os går i dag rundt med devices, der måler vægt, puls, søvnrytme og registrerer hvor meget tid, vi bruger på cyklen og i motionscenteret. Allerede i dag findes der mulighed for på tilsvarende vis at overvåge hjerterytme, iltmætning, blodsukker mm. Disse data kunne let overvåges, så vi i god tid kan blive indkaldt til undersøgelse og behandling, hvis nogle af værdierne viser tegn på alvorlig sygdom.

Indlagte patienter vil i fremtiden blive udstyret med endnu mere avancerede devices, der kan tracke de vitale parametre og give alarm, hvis noget er på vej til at gå galt - og dermed mindskes behovet for den direkte fysiske overvågning.

På hospitalet kan vi blive mødt af prøvetagningsrobotter og analysemaskiner, som vil supplere de registre-ringer, der allerede er i computeren. På basis af disse registreringer kan kunstig intelligens understøtte og lette klinikernes beslutninger om den rette behandling.

Kostbart scanningsudstyr kan udnyttes 24/7, og ved hjælp at kunstig intelligens vil de fleste scanninger kunne analyseres maskinelt af computere – og de tvivlsomme spyttes ud til ekspertgranskning. Det aller-mest specialiserede kan nemt konfereres med eksperter på den anden siden af jordkloden.

Skånsom robotkirurgi afløser løbende traditionel kirurgi, og suppleret med sporstoffer, der kan lave en me-get mere præcis afgrænsning af tumorer end det menneskelige øje, medfører den både skånsommere og bedre kirurgi, og tiden er nok ikke fjern hvor robotten kan betjenes af kirurger, der fysisk befinder sig et helt andet sted end patienten.

Digitalisering er den måske vigtigste forudsætning for, at vi kan løse presset fra en aldrende befolkning og en eksponentiel udvikling i behandlingsmulighederne. Men vores egen forandringsparathed kan være en barriere. Per Christiansen, direktør på Rigshospitalet

Selv meget avanceret kemoterapibehandling kan allerede i dag ske i patientens eget hjem uden indlæggel-se, og i takt med at de digitale overvågningsmuligheder vokser, vil antallet af patienter, der kan behandles derhjemme, vokse.

Blackbox-systemer, der registrer en uendelig række af parametre, som de kendes fra flyindustrien, vil i fremtiden overvåge aktiviteten i intensiv og operationsafdelinger så man på baggrund af fatale hændelser og næsten uheld kan øge sikkerheden voldsomt for de fremtidige patienter.

Videokonsultationer over skype eller facetime vil i mange specialer blive den mest udbredte konsultations-form.

Der kan nævnes mange flere eksempler, men mit budskab er, at digitalisering er den måske vigtigste forud-sætning for, at vi kan løse presset fra en aldrende befolkning og en eksponentiel udvikling i behandlingsmu-lighederne. Men vores egen forandringsparathed kan være en barriere. Risikovillighed og parathed til at forandre er typisk større i andre brancher end vores, hvad der sikkert er helt naturligt, fordi vi lægger stor vægt på sikkerhed og evidens, omvendt er der jo også en balance. Både fordi man ikke fremstår som en anakronisme, men også helt simpelt, hvis vi skal løfte vores opgave presset som vi er på demografi og økonomi. Desuden er en forældet lovgivning også en barriere, fordi det er balancen mellem sikkerhed og fortrolighed om personlige oplysninger og muligheden for at få en helt personlig skræddersyet behandling baseret på netop disse data behandlet i supercomputere.