Skip to main content

DE 10 - Morten Andresen: Invasionen af patientindsamlede data er på vej – lad os benytte det konstruktivt

Vi skal sikre, at vi fortsat bevarer den tætte kontakt til patienten, så vi ikke erstatter den kliniske undersøgelse med ren databehandling, og endelig skal vi være garanter for, at patienternes data er i sikkerhed.

Morten Andresen, Ph.d.-studerende

16. jul. 2014
3 min.

Det har tidligere været forbeholdt ingeniører og økonomer at møde op hos lægen med præcise Excel-ark over udsving i blodtryk hen over døgnet. Med mængden af nye telefoner og små digitale enheder, der kan måle alverdens parametre, må vi forberede os på et stærkt stigende antal patienter, der møder op med store mængder data for blodtryk, puls, blodsukker, kalorieindtag, og hvad fremtiden ellers byder på af ting, man kan måle derhjemme.

Toget kører allerede, så som med de fleste andre IT-udfordringer i sundhedsvæsenet, er vi allerede håbløst bagud.

På samme måde som vi har skullet håndtere, at patienter nogle gange møder os med tvivlsomt indhold printet fra internettet, skal vi være klar til at håndtere denne nye udfordring. Vi skal have styr på, hvilke forpligtelser vi har for at gennemgå data, og hvilken reaktionstid vi skal have ift. data, der indsendes elektronisk. Vi skal blive bedre til at modtage og handle på de indsamlede data, patienterne møder op med. Toget kører allerede, så som med de fleste andre IT-udfordringer i sundhedsvæsenet, er vi allerede håbløst bagud. Google er allerede kommet med enheder, der indsamler helbredsdata, og nye enheder der indsamler blodsukker gennem kontaktlinser er på vej. Til efteråret begynder Apple også at indsamle helbredsdata i stor stil. Deres system er endda integreret med EPIC journalsystemet, som kommer til Sjælland cirka samtidig med Metroens Cityring. Indsendte patientdata bliver der nok af!

En hypotesedrevet tilgang til data må være et hovedkrav, når vi skal afgøre omfanget af den integration af data, der skal ske mellem vores eksisterende hospitalsdata og de data patienten møder op med. Som med vores forskningsaktiviteter skal vi ikke bare foretage en blind indsamling af data og se, om der kan fiskes noget op af andedammen. Vi skal kræve systemer, hvor vi kan opsætte regler og filtre, der gør os opmærksomme på hændelser, som vi og patienten har en aktiv interesse i – og skjule resten. Kun herved undgår vi syndfloden af irrelevante data, som fører til sygeliggørelse og overbehandling af raske individer.

Vi skal sikre, at vi fortsat bevarer den tætte kontakt til patienten, så vi ikke erstatter den kliniske undersøgelse med ren databehandling, og endelig skal vi være garanter for, at patienternes data er i sikkerhed. Kravene bliver store, og især det sidste punkt kan blive svært at overholde, når vi er underlagt et politisk system, som i stigende grad har medvirket til kommercialisering af patientdata.

Vi må selv gå forrest og komme i gang med vejledninger til os selv, patienterne og politikerne. Alternativet bliver hovsaløsninger, når politikerne ved et tilfælde får opdateret deres iPhone og opdager alle de nye data, telefonen registrerer.