Skip to main content

De nye sygdomme - en debatbog

Andersen JH, Elverdam B, Hilden J, Nielsen CV, eds.

2. nov. 2005
2 min.

Lægeforeningens Sundhedskomité har udgivet bogen om De nye sygdomme (DNS) på baggrund af en temadag om samme emne. Et tværfagligt udvalg bestående af fem sociallæger, en arbejdsmediciner, en praktiserende læge, en psykiater og en antropolog har forfattet bogens kapitler. De fleste kapitler efterfølges af brudstykker af forfattergruppens diskussionskommentarer. Forfatterne diskuterer historiske, kulturelle, medicinske og psykologiske aspekter af DNS med specielt fokus på smerter og træthed.

Titlen De nye sygdomme er kontroversiel og understreger, at der er tale om en debatbog. Hvem er de nye for? Benævner vi dem »sygdomme«, må vi vel også i medicinsk forstand kunne operationalisere fænomenerne? Når forfatterne taler om DNS er hensigten (formentlig) den at vise, at sygdommene hele tiden skifter navne og forklaringsmodeller. Betegnelsen DNS er umiddelbar og meget mundret, den er (endnu?) ikke værdiladet og vil derfor formentlig nemt kunne indgå i vores hverdagssprog.

I bogens indledning præciserer forfatterne, at de indbyrdes er enige om, at der ikke er tale om forskellige sygdomskategorier. Dertil er der for stort overlap og korrelation mellem de symptomer, som de enkelte syndromer er defineret ud fra. Således afholder de sig da også klogeligt fra at levere en endelig liste over, hvilke sygdomskategorier DNS omfatter.

Den tværfaglige sammensætning af forfattergruppen giver bogen bredde og potentiel gennemslagskraft. Bogens styrke er, at den tager udgangspunkt i den oplevede (den eksistentielle) virkelighed, hvilket gør den vedkommende og inspirerende at læse. Som det ofte er med debatbøger, bevæger diskussionen sig dog også her i (for) mange retninger. Den biologiske indfaldsvinkel er nemt klaret, eftersom DNS netop er kendetegnet ved at mangle specifikke (ekstracerebrale) organiske forandringer. Den psykologiske/psykiatriske indfaldsvinkel er mangelfuldt belyst; betydningen af stress, coping og kognitiv adfærdsterapi tangeres kun lige. De seneste års forskningsmæssige bestræbelser på at operationalisere fænomenet står dermed ufortalte hen. Ikke overraskende er derimod den socialmedicinske indfaldsvinkel ganske godt belyst. Hele det socialmedicinske området synes i dag at være blokeret af strenge bestemmelser og tvivl om klienternes troværdighed.

Problemerne (og med dem deres mulige løsning) identificeres sidst i bogen: Klienten/patienten selv, familien, lægerne, patientforeningerne, juristerne, forsikringsselskaberne, kvindebevægelsen, medierne og politikerne - alle sammen er vi på en eller anden måde indhyllet i det spind, som nogen nu kalder DNS.

København: Lægeforeningens forlag, 2000. 146 sider.

Pris: 170 kr.

Kaj Sparle Christensen