Skip to main content

De private anerkendt i den nye specialeplan

Kommentator Nis Alstrup, na@alerisph.dkfotos:Ugeskrift for Læger og Hung Tien Vu

15. mar. 2010
2 min.

Blåstempling af privathospitalerne

Igen tvivl om, at øvelse gør mester. Det er også ideen bag Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, som nu gør op med, at alle behandlinger kan udføres alle steder i hver en afkrog af Danmark. I stedet bliver ekspertisen samlet på færre steder. Derfor kan patienterne i højere grad være sikre på, at de bliver behandlet af de eksperter, som har den største erfaring. Det princip støtter privathospitalerne, ikke mindst fordi der med den netop fremlagte specialeplan er en klar blåstempling af privathospitalerne.

Med Sundhedsstyrelsens specialeplan er privathospitalerne og de offentlige sygehus blevet vurderet på lige fod ud fra samme faglige kriterier. I alt 74 privathospitaler og klinikker har ansøgt om at varetage i alt 800 specialefunktioner. Alt tyder på, at ca. 70% af de privathospitaler, der har ansøgt, får en eller flere specialefunktioner. Det er positivt og må én gang for alle gøre op med den mistænkeliggørelse, der i visse kredse har været om kvaliteten på privathospitalerne.

Det er ikke kun i Sundhedsstyrelsens specialeplan, at privathospitalerne anerkendes på lige fod med de offentlige sygehuse. Med implementeringen af Den Danske Kvalitetsmodel for Sundhedsvæsenet bliver privathospitalerne også vurderet ud fra samme faglige kriterier som de offentlige sygehuse. Det har vi kæmpet længe for, og som brancheforening vil vi også fremover stille som krav, at vores medlemmer skal være en del af den danske kvalitetsmodel. Det bør lægge en dæmper på uberettiget kritik af manglende kvalitet på privathospitalerne.

Bedre arbejdsdeling mellem offentligt og privat

Til trods for, at der allerede har været megen politisk blæst om den hidtil ikke offentliggjorte specialeplan, er det helt naturligt, at mange privathospitaler bliver godkendt til at udføre behandlinger på både regionsniveau og højtspecialiseret niveau, idet privathospitalerne på flere områder allerede står for en stor del af behandlingerne.

I stedet for at rejse ofte uberettiget kritik, som er båret af ideologiske holdninger frem for faglige kriterier, bør vi i stedet for i fællesskab sikre en bedre arbejdsdeling imellem det offentlige og de private.

På den måde kan vi sikre, at de offentlige får frigivet resurser til de behandlingsområder, hvor de offentlige er bedst, og modsat kan de private varetage behandlinger, hvor de er mest effektive. Resultatet bør blive mere sundhed, i ensartet høj kvalitet, for de knappe økonomiske resurser, som er til rådighed i dagens velfærdssamfund.