Skip to main content

Diabetessimuleringsmodel

♠ Speciallæge Klaus Johansen, Herlev. E-mail: klausjoh@dadlnet.dk

27. aug. 2010
4 min.

Kirsten Nørgaard et al [1] har sammen med en producent af insulinpumper ved hjælp af en simuleringsmodel [2], som forudsiger langtidsresultater ud fra kortidsdata, beregnet langtidsresultaterne for en række sendiabetiske komplikationer og de økonomiske omkostninger. Man finder, at behandling af type 1-diabetespatienter med insulinpumpe er omkostningseffektivt sammenlignet med behandling med multiple daglige insulininjektioner. Sammenligningen af insulinbehandlingerne er baseret på en metaanalyse [3]. Simulationkohorterne er baseret på den samme metaanalyse plus The Diabetes Control and Complications Trial and Follow-up Study [4], publicerede epidemiologiske data, publicerede svenske data og danske mortalitetsdata.

Validiteten af simuleringsmodellen må være af afgørende betydning for tiltroen til resultaterne af undersøgelsen. Det angives vagt i artiklen, at den er »ret præcis«. Hvordan er det dokumenteret? Er det ikke et stort problem, at simulationskohorterne er baseret på en palet af vidt forskellige undersøgelser? Hvor meget påvirkes omkostningseffekten fra simuleringsmodellen af fremtidige ændringer af priser på insulin, penne og pumper, ændringer i diabeteskontrol og behandling af sendiabetiske manifestationer?

Forfatterne skriver i introduktionen: »Formålet med studiet var at forudsige de langsigtede kliniske og økonomiske resultater af insulinpumpebehandling sammenlignet med multiple daglige insulininjektioner til type 1-diabetes i Danmark«. Samtidig skriver de, at resultaterne »kan næppe anvendes på alle patientpopulationer«, men kan de anvendes på danske type 1-diabetikere?



  1. 1. Nørgaard K, Sohlberg, A, Goodall G, Medtronic, IMS Health. Omkostningseffektivitet ved behandling af type 1-diabetes med insulinpumpe. Ugeskr Læger 2010;272:2020-5.

  2. 2. Palmer AJ, Roze S, Valentine WJ et al. The CORE diabetes model: projecting long-term clinical outcomes, costs and cost-effectiveness of interventions in diabetes mellius (type 1 and 2) to support clinical and reimbursement decision-making. Curr Med Res Opin 2004;20:S5-S26.

  3. 3. Weisberg-Benschell J, Antisdel-Lomaglio J, Seshadri R. Insulin pump therapy: ameta-analysis. Diabetes Care 2003;26:1079-87.

  4. 4. The DCCT Research Group. The effect of intensive treatment of diabetes on the development and progression of long-term complications in insulin-dependent diabetes mellitus. N Engl J Med 1993;329:977-86.

> Svar:

Overlæge Kirsten Nørgaard, Endokrinologisk Afdeling, Hvidovre Hospital. E-mail: Kirsten.Noergaard@hvh.regionh.dk MPolSc Anna Sohlberg, Medtronic AB, Järfälla, Sverige. Læge Gordan Goodall, IMS Health, AG, Allschwil/Basel, Schweiz. Interessekonflikter: Kirsten Nørgaard har holdt enkelte honorerede foredrag for Medtronic Danmark, og Anna Sohlberg er ansat i Medtronic, Sverige

Tak til Klaus Johansen for spørgsmålene til vort arbejde om omkostningseffektivitet ved insulinpumpebehandling [1].

De første par spørgsmål angår validiteten af CORE-diabetesmodellen [2]. Vi beklager, at pladsen i vores artikel ikke tillod, at vi gik i detaljer med at beskrive modellen og evidensen for dens anvendelse. Kort resumeret er modellen baseret på en serie undermodeller, som simulerer de vigtigste sendiabetiske komplikationer (angina, akut myokardieinfarkt, hjerteinsufficiens, apopleksi, perifer vaskulær sygdom, diabetisk retinopati, maculaødem, katarakt, hypoglykæmi, ketoacidose, nefropati og ophørt nyrefunktion, neuropati, fodsår, amputationer samt ikkespecifik dødelighed). Modellen giver mulighed for en let definition af patientkohorter med alder, køn, risikofaktorer og præeksisterende komplikationer, mens behandlingskomponenterne kan ændres efter behov. Ligeledes kan økonomiske data ændres i modellen. CORE-modellen muliggør dermed sammenligning af forskellige patientpopulationer i forskellige realistiske kliniske opsætninger til at forudsige langtidsresultater af helbred og økonomi. Modellen er grundigt valideret, og resultatet er publiceret [3]. Her sammenlignedes simulationer med CORE-modellen med de faktiske resultater af 66 forskellige kliniske og epidemiologiske studier. Korrelationerne mellem modelsimulationerne og de faktiske resultater for type 1-diabetes var så høj som R = 0,98. På den baggrund vurderer vi modellen til at være »ret præcis«.

Det næste spørgsmål går på modellens påvirkelighed af diverse behandlings- og prisændringer i fremtiden. I denne model tages der netop højde for prisændringer på behandlingsredskaber (insulin, penne og pumper) og for behandling af komplikationer over tid. Det hedder i artiklen diskontering, hvor vi har anvendt forskellige diskonteringsforudsigelser 0%, 3% og 5%, men generelt har vi anvendt den anbefalede på 3% [4]. Eventuelle ændringer i den fremtidige behandling af diabetes og komplikationerne har vi i et vist omfang forsøgt at tage højde for i de forskellige sensitivitetsanalyser. Disse er lavet helt i overensstemmelse med, hvad man anbefaler i retningslinjer for samfundsøkonomiske analyser af lægemidler [4].

Vi mener bestemt, at modellen kan anvendes på danske type 1-diabetikere, som potentielt skal insulinpumpebehandles. Vort lille forbehold er taget, alene fordi insulinpumpebehandling ikke er velundersøgt i visse patientgrupper (f.eks. nonkompliante patienter, patienter med meget høje HbA1c-niveauer, alkoholikere, blinde, ældre etc.), som derfor ikke indgår i metaanalyserne. Vore forudsigelser kan derfor ikke omfatte disse patientgrupper. Men modellen kan efter vores opfattelse anvendes på den patientpopulation i Danmark, som i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer er målgruppen for insulinpumpebehandling [5].



  1. 1. Nørgaard K, Sohlberg A, Goodall G. Omkostningseffektivitet ved behandling af type 1-diabetes med insulinpumpe i Danmark. Ugeskr Læger 2010;172:2020-5.

  2. 2. Palmer AJ, Roze S, Valentine WJ et al. The CORE Diabetes Model: projecting long-term clinical outcomes, costs and cost-effectiveness of interventions in diabetes mellitus (types 1 and 2) to support clinical and reimbursement decision-making. Curr Med Res Opin 2004;20:5-26.

  3. 3. Palmer AJ, Roze S, Valentine W et al. Validation of the CORE Diabetes Model against epidemiological and clinical studies. Curr Med Res Opin 2004;20:27-40.

  4. 4. Alban A, Keiding H, Søgaard J. Rapport om retningslinjer for samfundsøkonomiske analyser af lægemidler 1998. www.laegemiddelstyrelsen.dk (aug 2010).

  5. 5. Sundhedsstyrelsens retningslinjer for insulinpumpebehandling 2007. www.sst.dk (aug 2010).