Skip to main content

Diagnosticerer Lægernes Pensionskasse multipel sklerose korrekt?

Overlæge Rikke Marie Jensen, Scleroseklinikken, Neurologisk Afdeling, Glostrup Hospital. E-mail: rikke.marie.jensen.01@regionh.dk. Overlæge Peer Tfelt-Hansen, Neurologisk Afdeling, Glostrup Hospital

7. sep. 2012
4 min.

Interessekonflikter: ingen

Diagnosen multipel sklerose (MS) stilles efter McDonaldkriterierne, som senest blev revideret i 2010 [1]. Kriterierne blev opstillet i 2001 og er senere blevet revideret flere gange af et internationalt ekspertpanel med det formål at stille diagnosen MS så tidligt og så præcist som muligt. Kriterierne bygger på patientens anamnese, den objektive undersøgelse og parakliniske undersøgelser, der tilsammen kan påvise disseminering i tid og sted. Endvidere skal andre årsager til patientens symptomer udelukkes.

Kriterierne anvender primært magnetisk resonans (MR)-skannings-parametre som støtte til kliniske symptomer og objektive fund, men såfremt der er mistanke om primær progressiv MS, indgår fund af forhøjet immunglobulin (Ig)G-indeks og/eller oligoklonale bånd i spinalvæsken som eventuelt støttende parametre. Disse er dog ikke nødvendige fund for at stille diagnosen, såfremt specifikke MR-skannings-fund støtter en klassisk anamnese.

Neurofysiologiske undersøgelser i form af visuelt evokerede potentialer (VEP) indgår ikke i kriterierne, men anvendes dog ofte her i landet sammen med MR-skanning og spinalvæskeundersøgelse som rutineudredning.

På baggrund af ovenstående kan det undre, at Lægernes Pensionskasse (LPK) har opstillet egne kriterier for diagnosen MS i forhold til, hvornår der ydes økonomisk dækning i tilfælde af kritisk sygdom hos deres medlemmer. MS angives ellers på listen over de sygdomme, der kvalificerer til udbetaling, men kriterierne for dækning er som følger [2]:

Dissemineret sklerose:

Der skal være fremadskridende forværringer, som må henregnes til dissemineret sklerose. Diagnosen skal være bekræftet ved typiske forandringer ved MR-skanning af hjernen med talrige affektioner af den hvide substans og mindst én af to følgende undersøgelser:

  • Forhøjet IgG-indeks i hjerne-rygmarvs-væsken.

  • Forlænget latens ved VEP (ikke tilstrækkeligt, hvis der klinisk kun er affektion af nervus opticus).

LPK anerkender således mærkeligt nok ikke anvendelsen af de reviderede McDonaldkriterier, som er anerkendt og anvendt af både internationale og danske MS-specialister, idet forsikringspræmien kun udbetales, såfremt der kan påvises enten forhøjet IgG-indeks eller forlænget VEP. Da kun ca. 70% af patienterne med attakvis MS har forhøjet IgG-indeks, og kun ca. 75% har abnorm VEP på diagnosetidspunktet eller får dette senere i forløbet, betyder det, at flere patienter med klar MS desværre snydes for udbetaling af det beløb, de burde have krav på.

Det at få diagnosen MS, kan ofte være et kompliceret forløb, der er forbundet med stor angst og usikkerhed. Vi synes, at det er en skandale, at denne usikkerhed skal forværres yderligere af lægernes egen pensionskasse, som burde bakke op om de af vore kolleger, der står i en så svær situation, og respektere internationalt anerkendte diagnostiske kriterier.

Vi henstiller derfor til, at LPK ændrer deres praksis.



  1. Polman CH, Reingold SC, Banwell B et al. Diagnostic criteria for multiple sclerosis: 2010 revisions to the McDonald criteria. Ann Neurol 2011;69:292-302.

  2. http://www.lpk.dk/media(1709,1030)/D%C3%A6kning_ved_udvalgte_kritiske_s….

> Svar:

Ansv. aktuar Gyrithe Juel Grindsted, Lægernes Pensionskasse. E-mail: lpk@lpk.dk

Interessekonflikter: ingen

For godt en måned siden blev vi opmærksomme på, at den definition af multipel sklerose, som pensionskassen benytter, ikke er fulgt med tiden. Vi har siden da arbejdet med at ændre reglerne. Indtil det er på plads, har vi derfor valgt at administrere efter den definition, som Videncenter for Helbred og Forsikring anbefaler, og som lyder:

§ 8a. Dissemineret sklerose (DS) - med to eller flere (gentagne) attakker

  • to eller flere (gentagne) episoder af neurologiske udfaldssymptomer fra forskellige dele af nervesystemet efterfulgt af hel eller delvis remission eller

  • et attak med klart fremadskridende forløb.

Diagnosen skal være stillet af en neurologisk speciallæge og være bekræftet ved magnetisk resonans (MR)-skanning af flere typiske forandringer (plaques) i hjernens hvide substans.

Dækningen kan også omfatte tilfælde, hvor der ikke er foretaget MR-skanning, eller hvor der ved MR-skanning ikke er fundet klare forandringer i hjernens hvide substans, hvis der har været to eller flere attakker med klare kliniske tegn på dissemineret sklerose kombineret med fund af oligoklonale bånd i centralnervesystemet, forlænget latenstid ved VEP (visual evoked potentials) eller forhøjet immunglobulin G i cerebrospinalvæsken.

Dækningen omfatter ikke:

  • Tilfælde alene med synsnerveudfald (opticus neuritis).

Pensionskassen gennemgår jævnligt definitionerne for de enkelte sygdomme og sammenholder dem med de anbefalede diagnoser fra Videncenter for Helbred og Forsikring. Ved den seneste gennemgang i efteråret 2011 er den ændrede definition på multipel sklerose beklageligvis ikke blevet opdateret.