Skip to main content


Lektor Ingemar Andersson, Högskolan for sundhedsvidenskab, Kristiansstad, har skrevet en introduktion i epidemiologi, hvor målsætningen har været, at den skal være lettilgængelig og med studerende på mellemlange videregående uddannelser inden for sundhedsområdet som målgruppe.

Bogen er i to dele. Den første del indeholder beskrivelse af epidemiologiens udvikling. Den efterfølges af en fyldig gennemgang af beskrivende epidemiologi, analytisk epidemiologi og intervention.

I anden del er de beskrevne metoder kortfattet anvendt på udvalgte dele af epidemiologien, nemlig klinisk, livsstilsrela-teret og genetisk epidemiologi samt infektions- og erhvervsepidemiologi. Sluttelig er der en kortfattet diskussion af folkevidenskabsarbejde og fremtidige perspektiver.

Bogen er pædagogisk opbygget med klare definitioner af begreber og metoder, gode faktabokse og eksempler. I hvert kapitel gentages vigtige definitioner. Der er endvidere opgaver, som belyser vigtige pointer i kapitlet. I teksten er begrebernes engelske navne også anført, og der er krydshenvisninger til andre kapitler og speciallitteratur. Bogen er omhyggeligt omarbejdet til danske forhold. Oversættelsen er letflydende og lettilgængelig. Bogen kan også anvendes som opslagsbog, idet der er et godt stikordsregister. Der er e-materiale på forlagets hjemmeside med relevante interaktive øvelser, oplysninger og kildehenvisninger. Endvidere er der i bogen et afsnit om, hvorledes man kritisk kan læse epidemiologiske artikler. Den vejledning kan også anvendes på bogen. Gør man det, kan det konkluderes, at den fuldt ud lever op til målsætningen og henvender sig til den ønskede målgruppe.