Skip to main content

Fertilitetsprofessor undres over regionsformands argumenter

Jo, Stephanie Lose, det er yderst relevant at diskutere, hvordan man får flest børn for pengene, skriver Søren Ziebe, professor og klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik.

Søren Ziebe er professor og klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik. Foto: Privat
Søren Ziebe er professor og klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik. Foto: Privat

Af Søren Ziebe, professor og klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik, email: sziebe@rh.dk

8. jun. 2018
3 min.

Danske Regioner ønsker at ensrette aldersgrænsen for fertilitetsbehandling i Danmark og peger på 41 år som den rette grænse. Fagfolk har anført at, dette vil betyde længere ventetid og færre børn født.

Du mener, at fagfolkenes argumenter er ”en nydefinering af, hvordan vi indretter vores sundhedsvæsen” samt at tilbuddet om fertilitetsbehandling ”skal alle have uanset alder”.

Jeg er enig med dig i begge dele - men nydefineringen af, hvordan vi indretter vores sundhedsvæsen skete for mange år siden da det blev besluttet, at patienter med reproduktionssygdomme ikke skulle have samme behandlingstilbud som andre patienter. Et eksempel på er f.eks. reglerne om, at der maksimalt kan tilbydes tre behandlingsforsøg - der hverken er medicinsk eller biologisk sufficient behandling til fertilitetspatienter, der har 20–25 pct. sandsynlighed for at få et barn per behandling eller til de 41-årige, som måske har 10-15 pct. chance per behandling. Et andet eksempel er reglerne om, at par, der får et barn efter fertilitetsbehandling efterfølgende ikke kan få behandling med henvisning til, at de jo nu har ét barn - trods deres drøm om to børn. Andre patienter må gerne føde flere gange eller få hjælp, når de brækker benet anden gang.

I Danmark er fertilitetsområdet er rammestyret, og vi har derfor måttet prioritere benhårdt gennem mange år. I et sådant scenarie med restriktioner på antallet af behandlinger er det yderst relevant at diskutere, hvordan man får flest børn for pengene. For virkeligheden er jo, at når vi vælger at udvide gruppen vi behandler med de patienter der har den laveste prognose så må andre med en bedre prognose vente.

Jeg vil også have lov at undres over dine argumenter i lyset af den lovmæssige grænse for behandling i Danmark. Det er svært at se logikken omkring ”nydefinering” og ”behandling uanset alder” i et scenarie, hvor man flytter en administrativ defineret grænse fra 40 år til 41 år i et land, hvor loven siger, at man må behandle til kvinden bliver 45 år.

Med afsæt i dine gode intentioner vil jeg opfordre regionerne til en gentænkning af regler og økonomiske rammer for fertilitetsbehandling i Danmark. Fertilitetsbehandling er billigt, og det er effektivt, hvis man kan tilbyde de antal forsøg der er medicinsk indiceret for den enkelte patient. Og børnene både bidrager til samfundet og gør familierne lykkelige.

I Danmark er fertilitetsområdet er rammestyret, og vi har derfor måttet prioritere benhårdt gennem mange år. I et sådant scenarie med restriktioner på antallet af behandlinger er det yderst relevant at diskutere, hvordan man får flest børn for pengene. Søren Ziebe, professor og klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik