Skip to main content

Gensyn. Personlige oplevelser

♠ Professor Povl Riis Nerievej 7, 2900 Hellerup

23. maj 2008
2 min.


Trods en indledende afstandtagen til det at skrive livserindringer har Knud Overø - heldigvis - valgt en undtagelsens form: udvalgte korte essays fra sit lange liv vekslende med analyser af samfundets og erhvervslivets fremtidsvilkår.

Det historiske afsæt begynder i bedsteforældrenes præstegårdsliv på Orø (som engang stavedes Overø, deraf familienavnet). Morfaderen blev kaldt Løven pga. både gangart og styrende adfærd, og mormoderen blev kaldt Kanen, fordi et sognebarn engang havde sluttet et brev til præsten med vendingen: »hils også Kanen« (i stedet for Konen). Skildringen er varm og rummer fine iagttagelser, som det uden biologiske og sociale arbejdsanalyser fra anmelderside er nærliggende også at se genfundet i egne oplevelser fra samarbejde med Knud Overø.

Det begyndende studieforløb i besættelsestidens sidste par år er også et ærligt tidsdokument fra vores fælles studentergeneration, da massearrestationen af de norske studenter medførte et halvliv over og under jorden.

Kommet levende over i efterkrigstiden og med sin farmaceutiske baggrund videre til lægemiddelindustrien og store erhvervsbestyrelser har Knud Overø kunnet indsamle megen indsigt i bestyrelsers klansprog, en viden som han bruger i essayet om »det snoede sprog«. Nye medlemmer af nutidige erhvervs- eller organisationsbestyrelser kan lære meget af disse eksempler på både konstruktive og nærhomicidale, slørede formuleringer.

I bogens kronologi rykker Knud Overø tilbage i tilværelsens kronologi, og behandler følelsen af »at være tilovers« ved sundhedsvæsenets varetagelse af hans difteritilfælde som 8-9-årig, en bevægende skildring af et barns følelsesmæssige erindringer omsat til den erfarne voksenalders sprog.

Den fireugers cykeltur med en ven til og fra Paris i 1938 (totalbudget 75 kr.) førte til to hjertevarme og spontane oplevelser med en tysk og en dansk familie, den første som modsætning til turens glimt af nazitidens umenneskelighed.

Indskudt imellem de essayistiske »lynglimt«, som Overø kalder de blitzagtige erindringsbilleder, findes tre større og meget læseværdige, fremadrettede essays om de nye ældre- og ungdomsgenerationer, om fremtidens arbejdsplads i en generel analyse og om råd til en konkret dansk eksportsektor som eksemplificering. Alle er præget af stor livsindsigt og evne til at forarbejde indtryk systematisk og fremadrettet.

Et lille essay om kærlighed til en brandalarm bør læseren selv nyde uden nærmere forklaring her (ud over at mødet ikke førte til, at kærligheden blev slukket).