Skip to main content

Geriaterliv - fra lavstatus til faglig anerkendelse

Anne Jung, overlæge.

7. sep. 2012
3 min.

En kold novemberdag i 1973, da jeg var 13 år gammel, var familien rejst fra København til Ålborg for at besøge farmor på hospitalet. Da jeg på vej ud så på det oplyste skilt ved døren, stod der Geriatrisk Afdeling, og da jeg fik forklaring på det mærkelige ord, vidste jeg, at det var det, jeg skulle være, når jeg blev stor.

Hvad jeg ikke vidste, var, at specialet geriatri var blevet stiftet året før, og at der ikke var megen status i det.

Vejen var lang, før jeg i 2005 kunne kalde mig speciallæge i internmedicin/geriatri, og i de år skete der store forandringer både med mig og geriatrien.

Min første ansættelse i geriatri var i 1993 på Glostrup Hospital, en fantastisk oplevelse, hvor jeg gik fra at være anonym turnuslæge til at være en af de faste læger på afdelingen.

Kongresser var dengang Nordiske Gerontologiske Kongresser (NGK). Første gang jeg var med, blev det afholdt i en kedelig svensk by, hvor der samtidig var Jehovas Vidner Konvent. Vi boede på sovesale på vandrehjem, for der var ingen medicinalfirmaer, der sponsorerede, og det var, hvad afdelingen havde råd til. Vi var inviteret til middag af bystyret, der var en letøl til forretten og et glas hvidvin til hovedretten. Der var langt til kardiologernes kongresser, som min veninde deltog i. De foregik ved Middelhavet med alt sponsoreret, også for de medfølgende partnere (ikke at jeg ønsker de tilstande tilbage).

De første gange jeg deltog i NGK, var det faglige udbytte svingende, men nu er disse kongresser på højt (tvær)fagligt niveau.

I 2001 blev den første europæiske lægekongres i geriatri afholdt i Paris. De afholdes nu årligt, og er fuldtud på faglig højde med andre lægekongresser, jeg har deltaget i, og verdenskongresserne, som jeg har til gode, skulle være endnu mere inspirerende.

I 2008 vedtog EUGMS, det europæiske geriatriske selskab, en fælles definition på geriatri.

I 2011 kom et Cochranereview: Det, der er evidens for i geriatri, er geriatriske sengeafsnit med tværfagligt specialiseret personale, og, som man kunne læse i sidste nummer af Ugeskrift for Læger (2012;174:2063), har man på Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, eftervist, at det også gælder i Danmark.

Formanden for Dansk Selskab for Intern Medicin er overlæge i geriatri, og formanden for De Lægevidenskabelige Selskaber er professor i geriatri.

Og hvor er geriatrien så på vej hen? Bl.a. på vej mod de akutte afdelinger. På et todagesmøde i Society of Acute Medicine i Dublin i maj i år var geriatri på programmet begge dage, og i Aarhus er den første geriater ved at blive uddannet i akutmedicin.

Geriatri er et speciale i rivende udvikling, det spænder bredt, så der er plads til både nørderiet og det akutte.

Jeg har aldrig fortrudt mit specialevalg, og jeg vil gerne have flere kolleger.