Skip to main content

Hej du – jeg har en god nyhed og en dårlig nyhed

Den gode nyhed er, at vi nu får tilskud til den medicinske cannabisforsøgsordning – den dårlige er, at det sker med et års forsinkelse.

Tina Horsted, speciallæge i anæstesi, Smerteklinikken i Farvergade, Farvergade 2, 1. sal, 1463 København K. minsmerte@gmail.com.
Interessekonflikter: Ingen.

26. mar. 2018
5 min.

Den gode nyhed er, at vi nu får tilskud til den medicinske cannabis forsøgsordning – den dårlige er, at det sker med et års forsinkelse 1. januar 2019 – dog med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2018.

Den bliver svær at forklare de terminale patienter – der ikke har mange dage tilbage på jorden – og hvor timer, dage, uger og måneder er et privilegium. For denne gruppe er det nuet, det handler om – økonomi til at forsøde et begrænset liv – og ikke bruge 2.000-5.000 kr. pr. måned til den medicin, der giver dem god livskvalitet i den sidste tid, for så at få hele beløbet refunderet ved ”perleporten”.

Gud: Velkommen i himmelen – jeg kan se, du har 45.000 kr til gode hos Lægemiddelstyrelsens Tilskudsafdeling. Hvordan vil du have dem udbetalt? Nå ja – der er muligvis lidt forsinkelse – du ved – Skifteretten - så mon ikke dine pårørende kan have dit tilgodehavende om et par år?

Hvis der sidder et embedsmandsapparat, der bare ikke vil denne her forsøgsordning – og det kan man da i høj grad mistænke – så er det satme op ad bakke for de firmaer, der gerne vil ind på det danske marked.

Men det er glædeligt, at regeringen endelig er blevet enige om tilskuddet til forsøgsordningen med medicinsk cannabis – ellers ville det muligvis være blevet en fiasko.

Det er rigeligt, at DSAM og Lægeforeningen fortsat stritter imod – i en slags fælles boykot af ordningen. Men hvis det økonomiske ikke var faldet på plads, kunne jeg frygte, at få patienter ville benytte sig af ordningen og tage tur/retur til det illegale marked, hvor gramprisen for cannabis er et sted mellem 40 og 80 kr. alt afhængig af, hvor god ”kunde” du er, og hvor godt du kender din pusher.

Og prisen? Hvorfor skal det være så sindssygt dyrt? I Canada koster 1 g topskud 9 canadiske dollar – altså ca. 42 kr. I Danmark koster 1 g ca. 157 kr. Indtil videre er der to produkter tilgængelige på det danske marked: det hollandske Bedrocan, der via det Danske firma CannCross sælges som Bedrocan – et højt THC produkt - og Bediol, som er et blandingsprodukt med THC:CBD i næsten 1:1.

CannCross har for øjeblikket monopol på markedet, og processen med Lægemiddelstyrelsen har været ekstremt omfattende, tidskrævende og kostbar. Jeg har hørt på vandrørene, at andre firmaer forsøger at komme ind på det danske marked – men oplever en massiv obstruktiv sagsbehandling hos Lægemiddelstyrelsen. Det ene firma har brugt millioner på specialkonsulenter, hvis opgave det er at kommunikere med Lægemiddelstyrelsen, således at firmaet ikke konstant løber ind i det kviksand, Lægemiddelstyrelsen på vanlig vis omgiver sig med i deres dialog med omgivelserne. Mon processen kunne faciliteres, og hvad hvis ministeren skred ind? Ministeren imødeser nemlig konkurrence på markedet og den til enhver tid bedste, billigste cannabis til patienterne. Det gør jeg som læge i høj grad også.

Men hvis der sidder et embedsmandsapparat, der bare ikke vil denne her forsøgsordning – og det kan man da i høj grad mistænke – så er det satme op ad bakke for de firmaer, der gerne vil ind på det danske marked. Og hvordan mon det så kommer til at gå med priserne, når landmændene begynder at dyrke de højpotente cannabisplanter? Kommer de til at dumpe priserne på den medicinske cannabis? Det er der mange patienter, der håber på.

Jeg har foreslået en meget pragmatisk tilskudsordning. De patienter, der i forvejen oppebærer enkelttilskud til cannabisbaseret medicin (den magistrelle Dronabinol, THC) kan få tilskuddet overført til den medicinske cannabis, hvis lægen vurderer, at patienten vil profitere af den medicinske cannabisbehandling. Det koster rundt regnet, hvis patienten er i fuld dosis med den magistrelle cannabis, ca. 6.000 kr. pr. måned – heraf gives der 85% i tilskud. Den medicinske cannabis koster for 30 g pr. måned – som er maks. dosis – 4.700 kr – altså en lille besparelse ved at få medicinsk cannabis i forhold til magistrel cannabis på 1.300 kr. Med det nye tilskud på 50% bliver patientens pris 2.350 kr. pr. måned – og de heldige, der nåede at komme med i sygesikring Danmark, får yderligere 25-50% tilskud, afhængigt af hvilken gruppe de er medlem af. Men når der er udbetalt 10.000 kr til patienten – så er der ikke længere 50% tilskud. Dvs. der ydes tilskud til ca. fem måneders behandling – de resterende syv måneder er så til fuld pris.

Det er dyrt at være kronisk smertepatient – og os, der arbejder med de patienter, ved, at de fleste er på sociale indkomster. Der er få fra samfundets top.

I USA og Canada er det en offentlig hemmelighed, at smertepatienter sælger deres morfin på gaden for at finansiere deres cannabisbehandling. Det er utroligt sørgeligt, hvis det skulle blive sådan her i Danmark.

Men overordnet set er vi kommet langt med hensyn til forsøgsordningen – hvem havde troet for tre år siden, det ville lykkes at få implementeret ordningen om medicinsk cannabis her i Danmark?

So far – tak til regeringen for at gå med.

Jeg tror på, vi kommer til at lande godt med tiden.

Læs også ugeskriftet.dks cannabistema.