Skip to main content

Lægeattest ved sygefravær

Gert Storm Kristensen, LyngeE-mail: stormy@dadlnet.dk

15. mar. 2010
3 min.

Afskaffelse af Lægeerklæring ved sygefraværsmelding var et stort skridt fremad mhp. afskaffelse af nytteløse attester, en sikring af lægers ret til at undgå at blive gidsel mellem den sygefraværende og arbejdsgiver alternativt andre myndigheder.

I en vejledning fra Attestudvalget i Ugeskriftet (2010;172:414) kan man så læse følgende: »Der vil være situationer, hvor arbejdsgiver har behov for lægeattest som dokumentation for, at medarbejderens konstaterede sygefravær er lovligt«. Det må nødvendigvis være udtryk for, at Attestudvalget opererer med begrebet »ulovligt sygefravær«, gad vide hvilken lovparagraf der i så fald overskrides.

Jeg synes, det er bekymrende, hvis læger med deres underskrift fortsat skal medvirke til at lovliggøre »ulovligt« sygefravær. Jeg håber, at attestudvalget får tid til at skrive, hvad der menes med lovligt/ulovligt sygefravær, for jeg vil ikke tilbage til gidselrollen, det er jo ikke lægen, der sygemelder.

Endvidere finder jeg, at mulighedserklæringen er overordentlig anvendelig i situationer, hvor der hersker en konflikt mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Her skal loven om sygedagpenge ikke skamrides af parterne med lægerne i gidselrollen, og frihåndattester skal ikke misbruges til dette formål.

Stram nu op så vi kan få lov at være ordentlige, ærlige læger og fortsæt det gode og vigtige arbejde, som I udfører.

> Svar

Af Formand for Attestudvalget Jette Dam-Hansen

Lægeforeningens Attestudvalg er enig med Gert Storm Kristensen i, at læger skal ud af rollen som fraværskontrollører. Et væsentligt skridt i den retning blev taget med udfasning af Lægeerklæring om uarbejdsdygtighed. Introduktionen af Mulighedserklæringen er også af stor betydning, for her er lægens rolle at være sundhedsfaglig rådgiver. Derfor har Attestudvalget aktivt bakket op om Mulighedserklæringen, bl.a. ved information om brugen straks efter ikrafttrædelsen af den ændring i sygedagpengeloven, der ligger til grund.

De første måneder efter ændringerne var der mange henvendelser fra medlemmerne, særligt begrundet i frustration over at arbejdsgiverne åbenbart ikke var informeret om lovændringen. Senere fremturede såvel de offentlige som de private arbejdsgivere ved at udforme hjemmelavede attester i stil med den udgåede Lægeerklæring om uarbejdsdygtighed. Attestudvalget protesterede herimod, og parterne er fortsat i kontakt ved regelmæssige møder hos Arbejdsmarkedsstyrelsen, som har ansvaret for den rette brug af Mulighedserklæringen.

Henvendelserne fra medlemmerne gjorde det samtidig klart, at der var behov for en bedre vejledning om brugen af lægeattest ved sygefravær. Denne er nu udsendt til de praktiserende læger med seneste nummer af PLO'rientering, og desuden kan den ses på Lægeforeningens hjemmeside under Lægefagligt>Attester>Mulig-hedserklæringen.

Arbejdsgiverne kan fortsat i en række situationer have behov for at få dokumentation for, at konstateret fravær er lovligt. Sygefravær er lovligt fravær, og hvor en læge kan dokumentere, at der foreligger uarbejdsdygtighed pga. sygdom, har den ansatte dokumentation for lovligt fravær. Der er således ikke tale om, at lægen skal skelne mellem lovligt og ulovligt sygefravær. Arbejdsmarkedsstyrelsen har i sin vejledning til virksomhederne peget på situationer som f.eks. sygemelding i opsigelsesperioden, sygemelding under ferie og arbejdsgivers ønske om opsigelse ved langvarigt sygefravær. Her er arbejdsfastholdelse ikke formålet, så her er det velbegrundet, at lægen i stedet udfærdiger friattest.

Attestudvalget samarbejder fortsat med arbejdsmarkedets parter med det formål at trække lægerne ud af kontrolrollen - med få undtagelser - og ind i rollen som sundhedsfaglig rådgiver med arbejdsfastholdelse som sigte. Det indgår i bestemmelserne om Mulighedserklæringen, at dens anvendelse skal evalueres efter to års brug, og Attestudvalget vil her spille en aktiv rolle på basis af medlemmernes erfaring med attesten.