Skip to main content

At leve med kræft

Klinisk sygeplejespecialist, postdoc Thora Grothe Thomsen E-mail: t@grotheonline.com Interessekonflikter: ingen

7. sep. 2012
2 min.

FORFATTERE:

Elsass P, Johansen C

FORLAG: København: Dansk PsykologiskForlag, 2011

SIDER: 320

Pris: 358 KR.

ISBN:

978-87-7706-722-8

Som kræftpatient kan det være svært at finde rundt i al den tilgængelige information. Derfor har to kendte kræftforskere - en læge og en psykolog - sat sig for at skrive en bog, hvor styrken skulle være, at svar og råd i vidt omfang bygger på videnskabelige resultater af høj kvalitet og formuleres ud fra to forskellige videnskabssyn - henholdsvis naturvidenskab og humanistisk sundhedsforskning.

Bogen er inddelt i overskuelige kapitler, og forfatterne formår at tage fat omkring temaer, som ofte overses eller tabuiseres, bl.a. stress, tro og alternativ behandling. I adskillige kapitler lykkes det forfatterne at formidle og dokumentere konkrete svar på komplekse spørgsmål til gavn for både patienter, pårørende og deres behandlere.

Det, der skulle have været en af bogens kvaliteter: at svar og råd anskues ud fra et dobbelt videnskabssyn, viser sig desværre hurtigt at blive bogens største svaghed. Trods et vedvarende forsøg på både at forklare og overskride en traditionel kamp mellem psyke og krop - mellem psykologer og læger, mellem naturvidenskab og humanistisk sundhedsforskning - lykkes det aldrig helt. Kamparenaen fortsætter både eksplicit i de små diskussionsfelter, som følger hvert kapitel, og implicit i den meget forskellige skrive- og argumentationsstil, som er brugt af de to forfattere.

Dertil kommer, at hver af forfatterne tilsyneladende har nogle holdningsmæssige kæpheste, som de med varierende held forsøger at argumentere for gennem hele bogen, men aldrig helt får dokumenteret: Lægen tror på livsstilsændringer, mens psykologen tror på, at patienterne med enkle midler kan tage større ansvar for, at kvaliteten af samtaler med læger højnes.

Efter min vurdering er der tale om en bog, hvor de bagvedliggende intentioner er både velmente og helt relevante. Valg af form og skrivestil gør imidlertid, at bogen i højere grad henvender sig til veluddannede sundhedsprofessionelle med interesse i en raffineret positioneringskamp, end til patienter med behov for konkrete svar og råd.