Skip to main content

Mit smukke genom. Historier fra genetikkens overdrev

Overlæge Ulrik Gerdes. E-mail: ulrik.gerdes@ps.rm.dk

15. nov. 2010
2 min.

Ingen interesekonflikt 

Forfatter: Frank L. Forlag: København: Gyldendal Presse, 2010. SIDER: 308. Pris: 299 kr.

ISBN: 978-87-02-08115-2

BOGANMELDELSE
Lone Frank er ph.d. i neurobiologi og er nok de fleste læger bekendt som en af Danmarks bedste videnskabsforfattere med fast tilknytning til Weekendavisen.

Hendes nye bog handler om human genetik version 3.0 og omfatter bl.a. forbrugergenetik, dvs. mulighederne for, at man nu som privatperson kan købe sig til omfattende analyser af sit dna med ledsagende computergenererede fortolkninger i form af estimerede relative risici for et halvt hundrede sygdomme, bud på ens etniske oprindelse og mulige associationer mellem ens genomiske sammensætning og forskellige fænotypiske karakteristika, herunder ens psykiske habitus.

Jeg vil anbefale alle læger at læse bogen, uanset hvor I befinder jer i spektret af viden om moderne human genetik. For der er ingen tvivl om, at udviklingen af forbrugergenetik vil konfrontere os med en stærkt stigende efterspørgsel på viden om genetik.

Hvis du mere eller mindre har tabt tråden i forståelsen af den eksplosive udvikling af human genomics i de forløbne 10-20 år så læs bogen og bliv opdateret!

Hvis du er med på det dna-teknologiske beat og måske endog er ekspert på området så læs bogen og få en fornem rundvisning i det galleri af mangeartede problemstillinger, der knytter sig udnyttelsen af teknologien.

Lone Frank har under arbejdet med bogen eksponeret sig selv for de frie kræfter i moderne human genetik og har undervejs også været konfronteret med arbejdsgangen inden for traditionel klinisk genetik i Danmark. Hun giver læseren en række åbenhjertige og personlige oplysninger fra sin odysse på genetikkens overdrev. Og med en så præcist doseret humor, at beretningen intetsteds bliver klam og navlepillende.

Lone Frank skriver forrygende godt og giver f.eks. også en række stemningsfulde beretninger fra interview med nogle af verdens fremmeste koryfæer på området, f.eks. James Watson, som sammen med Francis Crick fik en Nobelpris i 1962 for beskrivelsen af den molekylære struktur af dna i 1953.

Kort sagt: Læs bogen - for dit eget bedste!