Skip to main content

Netværks-klummen: Gruppecoaching for læger er en succes

Det er opmuntrende, at Region Midtjylland har taget initiativ til gruppecoaching for læger. Det giver mulighed for at arbejde med at blive den læge, man gerne vil være, skriver Annete Abell, Kollegialt Netværk

Annette Abell, Kollegialt Netværk

24. apr. 2014
3 min.

De seneste år er der i Region Midtjylland gennemført et pilotprojekt med gruppecoaching af læger. Forløbene er evalueret, og det er nu besluttet, at der i løbet af 2014 skal udbydes fire forløb med gruppecoaching af læger. Forløbene tilbydes KBU og introlæger i klinisk arbejde.

Coachforløbene i Region Midtjylland er etableret omkring en fast gruppe, der mødes otte gange i løbet af 4-5 mdr. Der er to coaches tilknyttet hvert hold, og de har begge sundhedsfaglig baggrund. I forløbene arbejdes overvejende med et systemisk og narrativ udgangspunkt og med inspiration fra coaching – og supervisionsmetoder

Erfaringerne fra pilotprojektet er, at deltagerne oplever gruppen som frirum til deling af tanker og erfaringer. Der er tavshedspligt, og alt kan siges. Hidtil har deltagerne i den enkelte gruppe arbejdet i forskellige afdelinger. Gruppen har givet erfaring om deltagelse i kollegiale relationer, som ikke kendes fra det daglige arbejde, hvor konkurrence, facade og tidspres begrænser den kollegiale samtale. Grupperne bliver opfordret til at fortsætte i netværksgruppe når forløbet er afsluttet.

Der er opmuntrende, at der popper initiativer som dette op. At tale om vanskelige emner, og finde ud af hvad der for hver enkelt er væsentligt, er rigtig god læring i samtale og kommunikation. Det er en færdighed, der gerne må komme mere fokus på i alle lægers uddannelsesforløb.

Initiativet er også velkomment, fordi det kan bidrage til, at nyuddannede læger finder ud af, hvorfor noget opleves som problemer eller ubehag, og give støtte til at gebærde sig i arbejdslivet og blive til den læge, som de gerne vil være.

Der er tilmeldingsfrist den 9. maj

Vi ved, at nyuddannede læger ud over at fungere i et arbejdsliv med klinisk praksis, kommunikation med patienter og pårørende skal kunne indgå i kollegiale relationer og honorere krav til produktivitet. Det er uundgåeligt, at de kommer til at fungere under forskellige former for krydspres. Der vil løbende være situationer, hvor læger bliver tvunget til at vælge hvilken dagsorden, der sættes højest, og hvad der bliver underordnet. Vi ved, at vi i vor kultur er gode til at vende problemer og det der ikke lykkes indad, opfatte os som forkerte, selvom vi er bevidste om, at de forhold vi fungerer under ikke er optimale. At arbejde med at blive den, man gerne vil være, forudsætter at man kan blive set af andre for det, der er vigtigt for en. Her kan coaching og supervision til at finde ud af hvad der er i klemme, og hvad man ønsker samt en kollegial grupper med tillid og fortrolighed være rigtig gavnlig.

Hvis du er interesseret i at deltage i en coachinggruppe og arbejder i Region Midtjylland som KBU læge eller i introstilling til klinisk arbejde er der tilmelding på plan2learn frem til 9. Maj 2014.