Skip to main content

Neurorehabilitering efter overlevet hjertestop svigtes

Patienterne tabes mellem specialerne uden gode behandlingstilbud

Overlæge Steen Pehrson
E-mail: Steen.Pehrson@regionh.dk
Professor Hans Erik Bøtker
Overlæge Allan Rohold
Dansk Cardiologisk Selskabs repræsentanter i Sundhedsstyrelsen Specialeplansgruppe
Interessekonflikter: ingen

9. jul. 2014
4 min.

Vi har med stor interesse læst artiklen af Rasmussen et al om rehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade [1]. Forfatterne beskriver organisationen af rehabilitering i Danmark, hvor der tages hånd om en stor patientgruppe, som skønsmæssigt udgør 20.000 nye patienter om året. Forfatterne redegør også for fagområdet neurorehabilitering, herunder at man arbejder på at indpasse den hospitalsbaserede neurorehabilitering, så den opfylder Sundhedsstyrelsens krav til specialeplanlægning med hovedfunktionsniveau, regionalspecialiseret funktion og højtspecialiseret funktion.

Faktaboks

Fakta

Undertegnede vil gerne gøre opmærksom på en patientgruppe, som hidtil ikke har haft let adgang til neurorehabiliterende behandling. Patientgruppen er ikke specifikt nævnt i Rasmussen et al’s Tabel 1. Det drejer sig om personer med overlevet hjertestop, oftest uden for hospital, som i efterforløbet har varierende grad af neurologiske deficit, hyppigst af kognitiv art. Vi skønner, at 250-300 personer om året vil have behov for en eller anden form for neurorehabilitering efter genoplivet hjertestop. I mange situationer oplever det behandlende personale til disse patienter, at patienterne så at sige tabes mellem specialerne uden gode behandlingstilbud efter udskrivelsen fra de kardiologiske afdelinger.

I forbindelse med den kommende specialeplan bør man gribe muligheden for også at beskrive den neurorehabiliterende behandling for disse patienter.

Referencer

LITTERATUR

  • 1. Rasmussen AA, Jørgensen HS, Nielsen RF. Rehabilitering af patienter med erhvervet hjerneskade. Ugeskr Læger 2014;176:929-32.