Skip to main content

Om tvangsindlæggelse

Vagtlæge Jørgen Hels, Nørre Alslev, E-mail: hels@dadlnet.dk

26. maj 2008
2 min.

Tak til afdelingslæge Jeanett Bauer og overlæge Anders Fink-Jensen for artiklen i Ugeskriftet (2008;170:1458-60) om tvangsindlæggelse. Tillad mig et par kommentarer:

Af tilstande, der ganske må ligestilles med psykose, nævner forfatterne bl.a. »svær affektspændt tilstand«. Dette begreb kan let blive en glidebane, og det får mig til at erindre en situation, hvor en kvinde seriøst hævdede, at hun ville dræbe sin mand.

Manden havde gennem lang tid handlet ualmindeligt ondskabsfuldt over for kvinden. Det var let at indleve sig i hendes ønske om at dræbe manden. Kvinden virkede i situation rolig, behersket og velovervejet. Det var vanskeligt at erklære hende for affektspændt endsige psykotisk. Derfor anså jeg sagen for at være et politianliggende. Siden har jeg forhørt mig hos to psykiatere, som begge hævdede, at blot det, at kvinden hævdede, at hun ville dræbe manden, var tilstrækkeligt til at betegne hende som værende i en tilstand, der må ligestilles med psykose, og at hun burde være tvangsindlagt. Hvem har ret?

I artiklen omtales akut indlæggelse på gule papirer af en patient, som befandt sig på en psykiatrisk skadestue. Her savner jeg en omtale af muligheden for akut indlæggelse på gule papirer fra patientens hjem.

Endelig omtales tvangsindlæggelse af en patient, som befinder sig på en somatisk afdeling. En patient, som er psykotisk som følge af en somatisk lidelse, træffes også i hjemmet. Også en nærmere omtale af denne vanskelige situation havde jeg gerne set i artiklen.