Skip to main content

»Overlægen på overbejde«

Ledende overlæge Thomas Skjødt, Røntgenafdelingen, Vejle SygehusE-mail: thomas.skjoedt@dadlnet.dk

28. mar. 2008
2 min.

Som ledenede overlæge har jeg med stor interesse læst jeres artikel om »overlægen på overarbejde«. Som sætter fokus på flere interessante og kontroversielle problemer.

Med en placering midt mellem afdelingens øvrige overlæger og administrationen er det en stor hjælp ved den slags problemer at vide, hvad reglerne siger. Jeg vil derfor gerne bede jer forholde jer til følgende:

»I gennemsnit er overlæger ansat til at arbejde 37 timer om ugen, pointerer FAS«.

Jeg har nærlæst overenskomsten og har lidt svært ved at se, hvor der er belæg for dette.

I overenskomsten står: »den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid må ikke væsentligt overstige 37 timer«, og det er noget helt andet. Mig bekendt skal der 42 timer om ugen i snit over en længere periode til at udløse en merarbejdssag.

Et andet interessant afledt problem, hvis I fastholder, at gennemsnittet skal være 37 timer, er, hvad der så skal medregnes til arbejdstiden. Der står intet i overenskomsten om, at overlæger har betalt frokostpause. Så hvis arbejdstiden skal ramme et gennemsnit på 37 timer, og hvis der rimeligt konstant er sat time af til frokost, er denne så med i de 37 timer - eller skal arbejdstiden forlænges med time pr dag?

Som ledende overlæge retter jeg mig selvfølgelig efter reglerne og ser derfor frem til jeres udlægning af teksten.

Som menigt medlem af fagforeningen vil jeg fraråde jeres formulering om gennemsnittet på 37 timer. Det er både til vores og arbejdsgivernes fordel med en meget fleksibel holdning og tolkning. Det vil være til ubodelig skade at komme på funktionærvilkår - både for arbejdsglæde og for vores lønudvikling.

Jeres lille tabel over arbejdstid for overlæger (godt nok fra 2000) viser jo, at vi problemfrit lever op til den blødere formulering i overenskomsten, endda så rigeligt.