Skip to main content

Forfattere: Madsen HB

Forlag: København: Jurist- og Økonomforbundets Forlag, 2010

SIDER: 497

Pris: 650 kr.

ISBN: 978-87-574-2147-7

BOGANMELDELSE

Med denne afhandling, der er indleveret ved Aarhus Universitet til forsvar for den juridiske doktorgrad, afdækkes et kompliceret felt af regler i grænseområdet mellem offentlig ret og privatret, som er blevet aktualiseret af de senere års tendens til øget privatisering af sundhedssektoren, men som også har betydning for praksissektorens mere etablerede dele.

De hovedspørgsmål, som tages op, er, i hvilken udstrækning forvaltningsrettens almindelige regler efter gældende love og gældende ret i øvrigt finder anvendelse i forhold til private sundhedsaktører, og endvidere, hvilken betydning disse regler har for patienters retsstilling, når de behandles på offentlige institutioner. Hermed er banen så at sige kridtet op for en nøjere analyse af de regelsæt, som kommer til anvendelse over for private sundhedsaktører, herunder almindelige aftaleretlige regler, sundhedsspecifikke regler og regler, som er fastsat i aftaler og overenskomster med de offentlige myndigheder.

På alle punkter konstaterer forfatteren væsentlige afvigelser fra de retssikkerhedsstandarder, som gælder for offentlig behandling efter de forvaltningsretlige regler. Disse regler gælder således i vid udstrækning ikke for private sundhedsaktører, og både aftaleretten og de sundhedsspecifikke regler mangler de retssikkerhedsgarantier, som forvaltningsretten har. Patienterne kan ganske vist principielt støtte sig til de - retssikkerhedsbestemte - regler, der følger af indgåede aftaler og overenskomster, men disse regler er utilstrækkelige, de kundgøres ikke, og det hertil hørende klagesystem er mangelfuldt og uoverskueligt.

På denne baggrund stiller forfatteren en række forslag om regulering af praksissektoren mv., som bør give anledning til eftertanke hos såvel de lovgivende myndigheder som sundhedsverdenens egne organisationer.

Bogen være hermed anbefalet som en på én gang dybdegående analyse af gældende ret og et velbegrundet indlæg i den retspolitiske debat om sundhedsvæsenets forhold.