Skip to main content

Problematisk brug af afhængighedsskabende lægemidler i udrejsecentre

De afviste asylsøgere er i en ekstrem situation. I dette debatindlæg fortælles om en asylsøger, der havde fået ordineret afhængighedsskabende medicin.

Jordemoder, lektor, ph.d. Jette Aaroe Clausen
Københavns Professionshøjskole
jecl@phmetropol.dk
Interessekonflikt: ingen

30. maj 2018
4 min.

For nylig blev jeg involveret i en sag, der omhandler X, der er 24 år, afvist asylansøger og frihedsberøvet i Ellebæk Fængslet. En veninde ringer mig op, fordi X er meget dårlig, og hun ikke kan få vagtpersonalets accept til at tilkalde en læge. Centeret samarbejder med en praktiserende læge, og der er ikke sygeplejefagligt personale til stede i weekenden. Jeg ringer 1813, og lægen i akuttelefonen beslutter at sende en vagtlæge, denne møder imidlertid aldrig X, fordi vagtpersonalet henvender sig telefonisk hos 1813 og siger, at X ikke ønsker tilsyn.

Ifølge en tysk lægejournal havde X polio som treårig og fik for ti år siden foretaget variserende intertrokantær femurosteotomi. Han har kompleks fejlstilling af fødderne. I Tyskland fjernes nu en plade fra venstre femur. 13 dage senere overflyttes X til Udrejsecenter Ellebæk. Han får 3 x 100 mcg tramadol dagligt samt sovemedicin og beroligende medicin. Medicinen, der er ordineret af en dansk praktiserende læge, udleveres kl. 8, 12 og 17, der er op til 15 timer mellem udleveringerne. Dette er bekræftet af personalet. På tiendedagen i Ellebæk taler X med en veninde, han har smerter i ben, fødder og mave. X har ikke drukket, sovet og spist i det sidste døgn. X ryster, er konfus og taler monotont, vejrtrækningen er påvirket ved gang, han har paræstesier i armen og en puls på 182, huden ved munden er gul. En indsat oplyser, at X ofte falder. X er selvmordstruet.

De frihedsberøvede afventer tvangsudvisning, eller de er dømt til den motivationsfremmende foranstaltning frihedsberøvelse, de kan udsendes med kort varsel. Tramadol er på Lægemiddelstyrelsens liste over lægemidler med skærpet indberetningspligt, pga. mistanke om at de er afhængighedsskabende [1]. Ligesom på bosteder og plejehjem er lægemiddelforbruget på udvisningscentre højt [2]. Ifølge Danmarks Apotekerforening [3] var der over en treårig periode knapt 10.000 utilsigtede hændelser med medicinindgift på danske bosteder.

Det lægefaglige etiske princip om først af alt ikke at skade er overordentlig vigtig for sårbare grupper. De afviste asylansøgere er i en ekstrem situation. De har ikke nødvendigvis familie eller netværk i Danmark eller i det land, de udsendes til. Nogle flygter videre, f.eks. flygter nogle tvangshjemsendte afghanere til Iran, hvor de lever under jorden. Afhængighed i en flugtsituation er helt uoverskuelig. I Sundhedsstyrelsens vejledning for brug af afhængighedsskabende lægemidler [4] nævnes afviste asylansøgere ikke. Amnesty fandt i en undersøgelse, at der blandt indsatte i Ellebæk var torturoverlevere, mennesker med PTSD og andre alvorlige psykiske lidelser [2]. De særlige livsomstændigheder bør indgå i overvejelserne, når læger ordinerer medicin, og de frihedsberøvede bør oplyses om virkning og bivirkninger på et sprog, som de forstår. Usikkerheden med hensyn til fremtidig adgang til lægemidler og lægefaglig vejledning ved nedtrapning bør indgå i overvejelserne. Vejledningen om brug af afhængighedsskabende lægemidler bør revideres med henblik på at synligøre sårbare gruppers behov.

Faktaboks

Fakta

Referencer

Litteratur

1. Lægemiddelstyrelsen. Det er vigtigt at vi får indberetninger om bivirkninger. 2017, 13 juni https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/nyheder/2017/tramadol-det-er-vigtigt,-at-vi-faar-indberetninger-om-bivirkninger/ (16. maj 2018).

2) Amnesty Internationals Danske Lægegruppe, 2013. Frihedsberøvede asylansøgere i Ellebæk. Traumatiseringsgrad og helbredstilstand blandt frihedsberøvede i institutionen Ellebæk. https://amnesty.dk/media/1874/frihedsber__vede_asylans__gere_i_elleb__k_2013.pdf (15. maj 2018).

3) Danmarks Apotekerforening. Beboere på botilbud er udsat for tusindvis af forebyggende medicineringsfejl. 23 oktober 2013. https://www.apotekerforeningen.dk/~/media/Apotekerforeningen/analysersundhed/23102013_medicinering_botilbud.ashx (16. maj 2018).

4) Vejledning om ordination af brug af afhængighedsskabende lægemidler. Vejledning nr. 9166 19/03/2018. Sundhedsstyrelsen, 2018.