Skip to main content

Psykiatridirektør svarer på kritik: Pakkeforløb er et fyrtårn

Martin Lund, direktør for Region Hovedstadens Psykiatri
E-mail: psykiatri@regionh.dk

Interessekonflikter: Ingen

26. nov. 2013
2 min.

Svar til De 10 side 2970

Dit debatindlæg (side 2970: De 10 i dette nummer) om pakkeforløbene til såkaldt ikkepsykotiske lidelser vidner om, at man kan anlægge mange perspektiver på virkeligheden. I dit univers er pakkeforløbene et »ingenmandsvand besejlet af skibe uden mål og retning«. I vores univers er pakkeforløbene snarere et fyrtårn, der udstikker en kurs i Region Hovedstadens Psykiatri, så patienter med samme lidelser af samme sværhedsgrad får samme gode behandling.

At behandlingstilbuddene er blevet ensartet i hele regionen kræver måske tilvænning. Men som kliniker kan man hjælpe sig selv med at forstå pointen med tiltaget ved f.eks. at deltage, hvor man diskuterer pakkeforløbenes indhold. Den 24. oktober var der en landsdækkende konference i Nyborg om udviklingen af pakkeforløbene på psykiatriområdet. Konferencens omdrejningspunkt var at gøre status og udveksle erfaringer samt at få input til en evaluering af pakkeforløbene i tråd med, hvad du efterlyser.

På konferencen var der et væld af tilbagemeldinger fra klinikerne i hele landet – værdifulde oplysninger, som skal indgå i den planlagte revision af pakkerne i 2014, og som skal bruges til at udforme det værktøj, der fremover systematisk skal monitorere brugen af pakkerne.

Du er skeptisk i forhold til, om pakkeforløbene har effekt og nævner nogle dårlige erfaringer fra dine patienter. Men det giver ikke nogen mening at vurdere sådan et tiltag ud fra enkelte patientudmeldinger. Fordelen ved at tilbyde ensartede forløb er, at vi har et meget bedre grundlag for at finde ud af, om behandlingerne virker. Nu har vi endelig en chance for at kortlægge behandlingernes effekt ved systematisk at indsamle og analysere data fra de ensartede behandlinger i hele regionen.

Jeg håber, at du og andre klinikere vil hjælpe med at skabe mere evidens. Flere forskere i Region Hovedstadens Psykiatri er i fuld gang med at evaluere pakkeforløb, deriblandt Hanne Louise Dinesen Tranberg, der som ph.d.-studerende og folkesundhedsvidenskabskandidat forsker i psykiatriske patienters udbytte af angstpakkerne. Om et halvt år har hun indsamlet tilstrækkeligt med data til at kunne begynde sit analysearbejde.

Angående din forespørgsel om, hvad der ligger til grund for, at vi har valgt den kognitive terapi som pakkeforløb frem for andre terapiformer, vil jeg pointere, at vi altid prioriterer den behandling, der har den største videnskabelige evidens for at kunne give den ønskede effekt inden for en begrænset tidshorisont.

Sidst, men ikke mindst: Røgen kommer ikke fra min pibe, men fra mit, dit og andre medarbejderes brændende ønske om at give patienterne de allerbedste behandlingstilbud.