Skip to main content

Rapport over D-vitamin

♠ Civilingeniør Karl Favrbo, Nykøbing F, E-mail: favrbo@post6.tele.dk

3. sep. 2010
2 min.

DTU Fødevareinstituttet har haft et udvalgsarbejde og er kommet med en rapport »D-vitamin«. Man er primært gået efter de sygdomme, hvor der findes randomiserede, kontrollerede undersøgelser af D-vitamin, idet man kun anerkender et sådan bevis. Det viser sig, at der kun findes sådanne undersøgelser vedrørende muskuloskeletal sundhed, fald- og frakturrisiko. For andre sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme, diabetes, multipel sklerose og infektiøse sygdomme samt tidlig død, har man kun en række indicier på en effekt. Udvalget efterspørger derfor nogen, der vil foretage randomiserede, kontrollerede undersøgelser af D-vitamins effekt på disse sygdomme. Problemet er, at det er der ingen, der vil. Medicinalindustrien vil ikke, da D-vitamin ikke kan patenteres. Patientforeningerne vil ikke af uoplyste grunde.

Udvalget går også ind for, at der tilsættes D-vitamin til fødevarer for at fjerne de værste tilfælde af D-vitamin-mangel. Man vil dog afvente resultatet af nogle igangværende forsøg, hvor man giver personer 7,5 mikrogram D-vitamin pr. dag gennem kosten. Problemet er, at giver man personer så små mængder af D-vitamin, vil man erfaringsmæssigt ikke kunne påvise nogen sundhedsmæssig effekt. Man skal op på mindst 20 mikrogram pr. dag.

I grundlaget for arbejdsgruppens arbejde, står der blandt andet: »Cost-benefit-analyse på forskellige scenarier/modeller«. Dette har arbejdsgruppen ikke set sig i stand til at honorere. Det er mærkeligt. DTU har bestemt ansatte, der kan lave cost-benefit-analyser. Der er i litteraturen om D-vitamin baggrund for sådanne analyser.

Man kunne således ønske sig en analyse af virkningen af at give den danske befolkning 20 mikrogram D-vitamin pr. dag. Der er bevis for effekt over for faldulykker, og der findes tal for effekten. Dersom udgifterne svarer til indtægterne, bør man give den danske befolkning 20 mikrogram D-vitamin pr. dag.

Man kunne også ønske sig en analyse af den sandsynlige effekt af at give den danske befolkning 100 mikrogram D-vitamin pr. dag. Altså ikke tage beviste effekter, men sandsynlige effekter på sklerosetilfælde, sukkersygetilfælde, kræfttilfælde, hjerte-kar-sygdomme m.m. En sådan analyse vil vise en stor sandsynlig besparelse i sygehusvæsenet.

Læs også kronikken i dette nummer af Ugeskriftet.