Skip to main content

Sikkerheden i lægevagten er ikke god nok

Bernadette Guldager, konsulent, Kollegialt Netværk

4. mar. 2011
2 min.

Det er velkendt, at flere vagtlæger har været udsat for vold og chikane, mens de har arbejdet på en lægevagt. Derfor tog Kollegialt Netværk for Læger imod en invitation til en rundvisning på tre lægevagter. Her viste det sig desværre, at vagtlæger stadig har risiko for at pådrage sig fysiske og psykiske arbejdsskader.

Ingen af lægevagterne havde en stationær overfaldsalarm, der kunne kontakte politi, portører eller tilsvarende. Et sted var der opsat en alarm, men den gav falsk tryghed, da den ikke virkede. Et andet sted var der en bærbar overfaldsalarm, men den virkede heller ikke. Ved afprøvning af denne alarm var beskeden at ringe tilbage, da chefen for vagtafdelingen var til frokost!

Flugtvejene var dårlige, for konsultationslokalerne var placeret for enden af en blind hospitalsgang. Voldspersonen kunne stille sig foran døren til konsultationsrummet og vente på lægen. Ville lægen flygte ved at springe ud ad vinduet, ville det tage tid at få dette åbnet. Et af lokalerne var placeret på første sal, hvorfor en flugt ud ad vinduet også fordrede et nedspring i en busk.

Skulle der opstå en situation, hvor lægen måtte flygte fra en person, som stod inde i selve konsultationslokalet, var skrivebordet uhensigtsmæssigt placeret, da lægen vanskeligt kunne komme ud ad døren før overfaldsmanden. Ville det lykkes lægen at komme først ud ad døren, evt. med voldsmanden i hælene, skulle lægen huske en dørkode og indtaste denne for at komme videre ad gangen.

På en anden lægevagt måtte lægerne dyrke vedvarende vægttræning for at have kræfter til flugten, for kravet var, at lægen skulle åbne en tung branddør og herefter løbe videre ned ad trappen og ud på en parkeringsplads. Denne var mørk, uhyggelig, øde og tåget med en silhuet af et stort sygehus i baggrunden uden lys i vinduerne. Scenen kunne indgå i en gyserfilm med voldsmonsteret i hælene på lægen og et venteværelse, hvor patienterne var kommet op og slås.

Kollegialt Netværk for Læger anbefaler Foreningen af Praktiserende Læger at hyre et par skuespillere, der kan agere voldspersoner, og et veltrænet vagtlægekorps, som på systematisk vis kan drage landet rundt og afprøve sikkerheden i lægevagterne. Afprøvningen skal naturligvis ske efter aftale og i samarbejde med de læger, der plejer at opholde sig på den pågældende lægevagt. Arbejdstilsynets vejledning: Voldsrisiko i forbindelse med arbejdets udførelse, AT-meddelelse nr. 4.08.4 fra 1997, kan bl.a. bruges som oplæg til kurset.