Skip to main content

At læger og specielt fejl, der begås af læger er et tema, som optager befolkningen er bestemt forståeligt, da vi nu engang uddannes og aflønnes af borgernes skattepenge, samtidig med at deres helbred lægges i vores hænder. Alligevel må jeg sige, at det gang på gang undrer mig, hvordan de negative historier kan få lov til at optage så meget af debatten, ofte uimodsagt, når vi ved, at de i realiteten udgør en forsvindende andel af de samlede patientkontakter ?

Berlingske Tidendes artikelserie »I Lægens Hænder« sidste år med entydigt fokus på de godt 0,3 promille negative patienthistorier antog mere karakter af et kollektivt karaktermord på vagtlæger end en saglig, nuanceret fremstilling af vagtlægearbejdet og de få fejl, der kan opstå. Den verserende serie »De Farlige Læger« på DR er i mine øjne endnu en populistisk skræmmekampagne, der i bedste DF-stil spiller på alle frygtens tangenter i jagten på seerne.

Problemet er egentlig slet ikke, at disse negativt orienterede historier kommer frem, men snarere, at de ikke får nogle kompetente og frem for alt synlige modsvar fra Lægeforeningen, hvor proportionaliteten og eksakte fakta understreges, så befolkningens grundlæggende tillid til lægestanden ikke undermineres unødigt.

Mediernes rolle for befolkningens opfattelse af samfundsrelevante temaer er enorm, det kan vist ikke understreges nok. Den udbredte brug i snart sagt alle ministerier, virksomheder og andre opinionsafhængige institutioner, af lobbyister, spin-doktorer og andet godtfolk taler da også sit tydelige sprog.

Vil vi som læger have indflydelse på samfundsdebatten, så kræver det i mine øjne, at vi øjeblikkeligt slipper det joviale, naive, Voldborg-lookalike, striktrøje-image - det er nemlig so last millenium! I stedet bør der ansættes nogle professionelle PR-folk, som kan agere effektivt ud fra de spilleregler, der nu engang eksisterer i det moderne medielandskab og for hvem imagepleje og damage-control ikke blot er flashy fremmedord, men nødvendige arbejdsredskaber!

Hvor er eksempelvis den »spindoktor«, der sekundet efter at en nyhedshistorie, der kan skabe unødig utryghed i befolkningen overfor læger er sendt, analyserer mediesituationen og går i gang med at lave et modsvar, som dagen efter trænger effektivt igennem i nyhedsstrømmen? Hvis vedkommende er ansat, så efterlyser jeg i hvert fald væsentlig mere handle- og gennemslagskraft!

Som læger er vi alle svært afhængige af, at vi fremstår troværdige, kompetente og frem for alt tillidsvækkende overfor vores patienter. Derfor hjælper det ikke, at Lægeforeningen handlingslammet lader sensationsjournalistikken beklikke vores kompetence gang på gang. Det fortjener ingen af os - og det bør vi som faggruppe simpelthen ikke finde os i!