?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Debat / 10. apr 2017

Spinalstenose - den initiale opgave er i almen praksis

Debat

Med reference til statusartikel og efterfølgende replik i ugeskriftet om spinalstenose opstår der let en fornemmelse af, at en akademisk debat kan få de gode intentioner fra statusartiklen til at fortabe sig. For hvad er budskabet?

Dato
10. Apr 2017
Forfattere
Speciallæge i almen medicin Robert Pind, Pind-Smerteklinik, Viborg E-mail: dr.robert@dadlnet.dk Interessekonflikter: ingen
💬 0

Med reference til statusartiklen [1] og efterfølgende replik i Ugeskrift for Læger om spinalstenose [2, 3] opstår der let en fornemmelse af, at en akademisk debat kan få de gode intentioner fra statusartiklen til at fortabe sig. For hvad er budskabet?

At spinalstenose optræder med stigende hyppighed med stigende alder, at symptomerne længe kan være ukendte for den praktiserende læge, og at skanninger kun er statiske billeder af ryggen. Samt at der er gode resultater med operationer.

Er der rygsmerter, er det let at komme til at tænke på symptomer udgående fra ryggen. Men er der kun bilaterale perifere paræstesier, vil der sikkert oftest blive udredt for neuropati. Vedvarende tryk på nerverne kan beskadige de propioceptive receptorer, hvorved usikker gang og faldtendens optræder – en faldtendens, der af patienten kan angives som svimmelhed.

Vindueskiggerben

Ved vindueskiggerben vil de perifere pulsforhold føre til en evt. differentialdiagnose.

På smerteklinikker anvendes sekundære analgetika, som den praktiserende læge også har i sin værktøjskasse. Smertepatienten lærer tillige at leve med sin smerte, men det ændrer ikke på de spinale årsager. En effektiv smerteedukation har nemlig mest til formål at finde udløsende årsager og så netop undgå dem. Derved kan den medullære irritation og inflammation reduceres på sigt gerne tidligt i forløbet under dække af f.eks. paracetamol 665 mg to gange tre evt. suppleret med ibuprofen, hvis det tåles. F.eks. akupunktur i triggerpunkterne kan ligeledes være med til at reducere de sekundære muskelsmerter i kombination med balanceøvelser og gangtræning.

Aggraveres symptomerne alligevel, vil yderligere hurtig udredning og behandling med evt. operation kunne forhindre blivende nerveskade.

Skanninger

Ud over alder er den hyppigere brug af skanninger med til at øge frekvensen af operationer. Desværre er skanningerne statisk udførte, og ofte lyder diagnoserne blot på uspecifikke aldersforandringer, der ikke giver umiddelbar operationsindikation.

Symptomerne optræder imidlertid ved dynamisk brug af ryggen med kompression af medulla til følge, som det ses ved ligamentum flavum-invagination/buckling. Her kan impingement-fænomener udløses af selv små kraftfulde eller hurtige bevægelser i columna med stærke smerter til følge (”pincer-effekt”) – et forhold, som den omhyggelige anamnese vil kunne afsløre. En øget kropsbevidsthed om langsommere og mere kontrolleret adfærd kan være med til at reducere den medullære smerteprovokerende irritation.

Den anførte ligament-buckling optræder som en degenerativ forandring ofte i kombination med en degeneration af såvel disci som vertebrae [4] – evt. traumatisk ved hyperekstensionstraumer som piskesmæld eller lignende.

Måske er mange bagatelliserede piskesmæld følger af netop dynamiske påvirkninger af medulla, som de nuværende skanninger ikke fanger?

LITTERATUR

  1. Andresen AK, Ernst C, Andersen MØ. Lumbal spinal-stenose. Ugeskr Læger 2016;178:2177-80.

  2. Lønnberg F. Lumbal spinalstenose er ikke en folkesygdom. Ugeskr Læger 2017;179:88.

  3. Plesner KB, Blichfeldt-Eckhardt MR, Bendix L. Ikke kirurgisk behandling af lumbal spinalstenose. Ugeskr Læger 2017;179:86.

  4. Altinkaya N, Yildirim T, Demir S et al. Factors associated with the thickness of the ligamentum flavum: is ligamentum flavum thickening due to hypertrophy or buckling? Spine 2011;36:E1093-7.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 8/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

CTU-forskere tilbageviser kritik af SSRI-forskning
💬
32
Thomsen 30. apr 2017 08:16
Pensionskasse: Vi bliver ikke helt fri for tobaks-investeringer
💬
1
Sven Refslund Poulsen 29. apr 2017 20:20
Hvor er kærligheden?
💬
1
Birgitte Rahbek 29. apr 2017 09:23
PLO og Danske Regioner afbryder forhandlinger
💬
1
Annette Houmand 29. apr 2017 06:42
Aftale om (principper for) efteruddannelse
💬
1
Wolfgang Peter 28. apr 2017 20:37

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

Nyeste debat

Regelrigiditet
29. apr 2017 00:00
Hvor er kærligheden?
28. apr 2017 00:00