Skip to main content

SUND sensation

Der skrives danmarkshistorie i Nordjylland i disse dage, hvor de første læger dimitterer fra Aalborg Universitet. Det er fantastisk, men det er også sidste udkald for regionens sundhedsvæsen.

Annemette Ulstrup, formand for PLO i Region Nordjylland.
Annemette Ulstrup, formand for PLO i Region Nordjylland.

Formand for de praktiserende læger i Nordjylland, Annemette Alstrup
E-mail: annemettealstrup@dadlnet.dk
Interessekonflikter: ingen

21. jun. 2016
5 min.

Det er blevet sommer, og de lange lyse sommerdage er også forventningens tid for mange – snart venter sommerferien, for nogle først efter veloverstået eksamen, svendeprøve eller praktikforløb.

Der skrives danmarkshistorie i år, hvor de allerførste læger dimitterer fra Aalborg Universitet (AAU). Unge mænd og kvinder har haft mod til at kaste sig ud i en helt anderledes lægeuddannelse på sundhedsfakultetet (SUND) i Aalborg – det er en sensation! De første 20 bliver færdige i juni måned, og i efteråret følger endnu 13, som p.t. mangler at afslutte deres forskningsprojekt. Det bliver en stor dag for Nordjylland, som jeg ser frem til med glæde, stolthed – og taknemmelighed. Jeg glæder mig over, at vi nu begynder at uddanne læger i Nordjylland, fordi det er starten på den udvikling, som forhåbentlig kan gøre os selvforsynende med læger på vores sygehuse og i almen praksis. Jeg er stolt på de unge nyuddannede lægers vegne, for det er en bedrift at fuldføre lægestudiet og modigt gjort at turde være de første til at lade sig undervise i et nyt og uprøvet projektorienteret pædagogisk univers.

Taknemmelighed

Jeg er taknemmelig over for dem, som fik den kontroversielle idé, at vi skulle have en lægeuddannelse i Aalborg, og holdt fast i visionen, selvom modstanden var stor fra mange sider. Jeg var selv skeptisk, indtil jeg forstod meningen med at uddanne læger lige der, hvor der er brug for dem, selv i et lille land som Danmark. Lægeuddannelsen i Aalborg er ikke kun blevet en realitet, men er blevet en succes, idet det har vist sig, at den fagligt kan måle sig med lægeuddannelsen på andre universiteter, som endda er begyndt at lade sig inspirere af den ”projektorienterede Aalborg-model”. Det er glædeligt, at det er lykkedes at forene mange gode undervisningskræfter på AAU, på hospitalsafdelingerne og i almen praksis, og at alle anstrengelserne har båret så god frugt. Fra august 2016 er optaget af medicinstuderende øget fra 50 til 100, og målsætningen er stadig at komme op på et årligt optag på 150 medicinstuderende. Det er vigtigt at erkende, at det indtil videre fordoblede optag kalder på øgede undervisningskræfter i et sundhedsvæsen, hvor der mangler læger både på sygehusene og i almen praksis. Vi er således kommet rigtig godt fra start, og nu går vi over til stordrift. Er vi i stand til det?

Sidste udkald

I en anden forstand skriver vi også danmarkshistorie lige nu i Nordjylland. Det er sidste udkald, hvis vi skal give sundhedssektoren og ganske særligt almen praksis øgede ressourcer til at klare de nye behov, som vi står over for med de supereffektive ambulante behandlingsforløb på det nye ”supersygehus” i 2021, men også med den effektivisering, der sker på regionens øvrige sygehuse. De økonomiske udgifter til almen praksis i Region Nordjylland har været uændrede i de sidste otte år og udgør ca. 8,6% af de regionale sundhedsudgifter. Andelen af praktiserende læger på landsplan er stort set uændret gennem de sidste ti år, mens mængden af sygehuslæger er steget 46%. I Nordjylland mangler vi et sted mellem 30 og 50 praktiserende læger, afhængigt af om udbudsklinikkerne tælles med. Almen praksis er rygraden i vores fælles sundhedsvæsen, og et paradigmeskifte med massiv investering i primærsektoren er en nødvendighed nu, ellers kan vi ikke vedblive at være en stærk rygrad og en forudsætning for, at hospitalssektorens behandlingstilbud kan bruges optimalt.

Brug for politisk mod

Med andre ord er der brug for politisk mod, vilje og handlekraft, hvis vi skal redde det nordjyske sundhedsvæsen, så vi har lægelige ressourcer til at sikre optimale sundhedsydelser til borgere i hele regionen – uanset socialklasse. Vores nye unge læger bliver en helt central forudsætning for, at det kan lykkes. Så mange som overhovedet muligt skal opleve, at Nordjylland har noget at byde på, som er mindst lige så godt som – ja endda endnu bedre – end andre steder i landet.

Jeg håber derfor, at vores lokale politikere i Nordjylland er lige så modige og visionære som de ildsjæle, der vedholdende har båret lægeuddannelsen i Aalborg så flot frem

Derfor skal vi hurtigt sørge for, at der er attraktive faglige miljøer med forskningsmuligheder både i Aalborg, Vendsyssel og Thisted-Mors – både på sygehusene og i praksis. Vores lægeuddannelse er blevet et fyrtårn, som lyser op og tiltrækker studerende fra hele landet. Vi har også brug for fyrtårne, som lyser op og tiltrækker og fastholder lægelig arbejdskraft. Vi har derfor brug for øgede ressourcer til styrkelse af de faglige miljøer på sygehusafdelingerne og i almen praksis. Der er således brug for en ny og anderledes masterplan, hvor der strategisk handles i forhold til at sikre, at de lægelige kræfter, vi har, forbliver i regionen og tiltrækker endnu flere, idet vi først om ca. ti år kan forvente at blive selvforsynende med speciallæger.

Proaktivt samarbejde

Et nyt og proaktivt samarbejde mellem kommuner, erhvervsliv, regionen og PLO vil kunne bringe os i mål. Det bliver helt centralt at finde/oprette relevante lokale ægtefællejob, som er en forudsætning for, at lægerne bliver i Nordjylland. De initiativer, der er i gang, skal udbredes til hele regionen, f.eks. AAU´s samarbejde med Thisteds erhvervsforening og STAY-projektet i Aalborg Kommune. Ligeledes er der behov for samarbejde/partnerskab med henblik på at etablere tidssvarende fysiske rammer (lægehuse/sundhedshuse), hvor der er behov for det, samt en udvidet mulighed for at bruge ressourcer til at facilitere generationsskifte i almen praksis, tilskud til personale i forbindelse med fravær og stort patientantal.

Altså: Målet er et stærkt samarbejdende sundhedsvæsen, hvor en fortsat investering i vikarklinikker (udbudsklinikker) ikke er en del af en langsigtet løsning, men derimod en del af rekrutteringsproblemet.

De rette politiske beslutninger er en forudsætning for et velfungerende sundhedsvæsen i fremtidens Nordjylland. Og det er på høje tid, at afgørende beslutninger bliver taget. Jeg håber derfor, at vores lokale politikere i Nordjylland er lige så modige og visionære som de ildsjæle, der vedholdende har båret lægeuddannelsen i Aalborg så flot frem med de resultater, som vi ser i dag. Om det sker, vil snart vise sig.

Kronikken blev også bragt i Nordjydske søndag d. 19. juni 2016