Skip to main content

At være eller ikke at være septisk

»Sepsis« bruges for løst. Men sepsis, svær sepsis og septisk shock er veldefinerede syndromer, som bør kaldes ved deres rette navn jævnfør kriterierne.

Jeppe Sylvest Nielsen
BørneUngeKlinikken, Rigshospitalet
E-mail: JeppeSylvestNielsen@dadlnet.dk
Else-Kirstine Tønnesen
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Anders Perner
Intensiv Terapiklinik, Rigshospitalet

Interessekonflikter: Anders Perner modtager støtte til forskning fra CSL Behring og Fresenius Kabi.

14. dec. 2015
4 min.

Morgenkonferencernes beskrivelse af infektiøse patienter bugner af illustrative udtryk som:

• »Vi indlagde i nat 83-årige fru Hansen subfebril og konfus. Vi har startet hende i bredspektret antibiotika og givet hende væske, men hun har stadig ingen diureser. Hun virkede ikke septisk«.

• »14 årige Johannes kom med petekkier, nakke-ryg-stiv, takykard, takypnøisk, højfebril og med forlænget kapillærrespons. Han så bragende septisk ud«.

Men hvad betyder det egentligt, når vi beskriver vores patienter som værende »septiske«, »præseptiske« eller »bragende septiske«. Om end ordet sepsis kommer fra græsk og lidt uspecifikt beskriver forrådnelsesprocessen, er det vigtigt at understrege, at selve diagnosen sepsis i international litteratur er et veldefinerede syndrom for såvel voksne som børn [1].

Klinisk diagnose

For voksne defineres sepsis som den kliniske tilstand, der ses ved systemisk inflammation, hvor man samtidig har mistanke om eller påvist infektion [2]. Den systemiske inflammation blev initialt defineret ved mindst to af følgende kriterier:

• Temperatur > 38,3 °C eller < 36 °C eller hos børn > 38,5 °C eller < 36 °C

• Leucocyttal > 12 x 109/l eller < 4 x 109/l eller > 10% immature celler.

• Takykardi med hjertefrekvens > 90/min eller hos børn > 2 SD over aldersvarende normalværdi

• Respirationsfrekvens > 20/min eller PaCO2 < 4,3 kPa eller hos børn RF > 2 SD over aldersvarende normalværdi

Da de fleste børn med banale infektioner har takykardi og takypnø, kræver man i pædiatrisk regi enten påvirkede leukocytter eller temperatur, som et af de påvirkede parametre, da specificiteten ellers er for lav. Der er normalmaterialer for børn i alle aldre, således at afvigelser i puls og respirationsfrekvens nemt kan identificeres [3].

I 2012 blev det for voksne foreslået, at variable som hyperglykæmi, signifikante ødemer, ændret mentalstatus, CRP eller prokalcitonin > 2 SD over normalværdien, hypoksi, akut oliguri, kreatininstigning, koagulationsforstyrrelser, illius, trombocytopeni, hyperbilirubinæmi eller laktatæmi kunne indgå som et af parametrene i sepsisdiagnosen [1].

Det er vigtigt at påpege, at sepsis hos både voksne og børn er en klinisk diagnose. Definitionen er lavet mhp. at sikre en høj sensitivitet, hvilket er på bekostning specificiteten[4]. Dette er et bevidst valg, så patienter med sepsis ikke overses og underbehandles. Diagnosen sepsis kræver således hverken bakteriæmi eller nødvendigvis anden paraklinik. Den kan derfor stilles bedside, og behandlingen kan igangsættes umiddelbart.

Veletablerede kriterier

Hos voksne defineres svær sepsis som sepsis med sepsisinducerede organdysfunktion eller vævshypoperfusion, mens septisk shock defineres som sepsisinduceret hypotension trods adækvat volumenterapi [1]. Hos børn defineres svær sepsis som sepsis med akut respiratorisk distress-syndrom, kardiovaskulær dysfunktion eller mindst to påvirkede organsystemer, mens septisk shock karakteriseres ved utilstrækkelig vævsperfusion med efterfølgende organsvigt [3]. Det er igen vigtigt at påpege, at diagnosen septisk shock heller ikke må afvente biokemiske eller parakliniske undersøgelser, men stilles ved sepsis med tegn på nedsat perfusion af de perifere væv og centrale organer.

Behandlingsregimerne skal ikke gennemgås her, men hovedprincipperne er væsketerapi, sikring af relevante mikrobiologiske prøver, bredspektret antibiotika samt symptomatisk og understøttende behandling. Tiden er en meget vigtig faktor, idet dødeligheden stiger markant ved forsinket behandling. Tidlig kontakt med intensivafdeling om patienter med svær sepsis og septisk shock anbefales med henblik på overflytning og behandling.

Med ovenstående internationalt veletablerede diagnostiske kriterier synes det således at være hensigtsmæssigt, at vi i dansk terminologi er enige om, at sepsis, svær sepsis og septisk shock er veldefinerede syndromer, som bør kaldes ved deres rette navn jf. kriterierne. Det er derfor hensigtsmæssigt, at udtrykket at være septisk, præseptisk, bragende septisk eller lign. understøttes med korrekte definitioner af f.eks. svær sepsis eller septisk shock. Med det in mente, kan læseren så vende tilbage til de første to cases og revurdere forvagternes beskrivelse af fru Hansen og Johannes.

Referencer

LITTERATUR

  1. Dellinger RP, Levy MM, Rhodes A et al. Surviving Sepsis Campaign: international guidelines for management of severe sepsis and septic shock, 2012. Intens Care Med 2013;39:165-228.

  2. Levy MM, Fink MP, Marshall JC et al. 2001 SCCM/ESICM/ACCP/ATS/SIS International Sepsis Definitions Conference. Crit Care Med 2003;31:1250-6.

  3. Goldstein B, Giroir B, Randolph A. International Consensus Conference on Pediatric S. International pediatric sepsis consensus conference: definitions for sepsis and organ dysfunction in pediatrics. Ped Crit Care Med 2005;6:2-8.

  4. Vincent JL, Opal SM, Marshall JC et al. Sepsis definitions: time for change. Lancet 2013;381:774-5.