Skip to main content

Vores piller

Læge Anders W. Jørgensen E-mail: awj@cochrane.dk

6. nov. 2009
2 min.

Forfatter: NV Andersen

Forlag: Tiderne Skifter

Sider: 230

Pris: 225 kr.

ISBN: 978-87-7973-389-3

»Vores piller« beskriver medicinalindustriens indflydelse på sundhedsvæsenet. Bogen krediterer industrien for at have medvirket til, at alvorlige sygdomme kan behandles effektivt, men fokuserer primært på, hvordan pengestrømmen fra industrien til læger, politikere, medier og patientforeninger bruges til at øge salget af lægemidler.

Nina Vinther Andersen gør stoffet levende ved brug af patienthistorier og citater. Der er historien om den knæopererede mand, som kunne have fået et ældre NSAID eller paracetamol, men i stedet fik Vioxx, som ifølge Patientforsikringens opfattelse gav ham et myokardieinfarkt. Der er også historier om læger, som uden at have medvirket bliver tilbudt forfatterskab af artikler, og historier om påstande om videnskabelig uredelighed, sagsanlæg og mordtrusler mod læger, som har kritiseret medicinalindustrien og dens produkter. Læseren holdes levende fast af forfatteren, når denne flere steder gør brug af cliffhangers, bl.a. i beretningen om medicinalindustriens udgifter til marketing, som er mere end det dobbelte af udgifterne til lægemiddeludvikling.

Forfatteren kan sin metier. Ud over en letlæselig fortællestil er bogen veldokumenteret. Der er bl.a. referencer til den videnskabelige litteratur, som har dokumenteret, at de fleste læger, som udarbejder kliniske retningslinjer, og som ønsker at få tilføjet en ny medicin til deres hospitals rekommandationsliste, har økonomiske bånd til medicinalindustrien. Pånær én, i forordet, er alle personer, som omtales i bogen, navngivet. Navngivningen er med til at gøre bogen særligt interessant for læger. Jeg kender flere af de læger, som har medvirket til medicinalindustriens marketing, enten af navn, eller fordi jeg i min studietid er blevet undervist af dem eller har arbejdet sammen med dem.

Af bogens omslag fremgår det, at »Vores piller« er skrevet til patienter og pårørende, men den er interessant for alle. Som læger er vi bekendt med industriens marketingsmetoder, men det gør alligevel stort indtryk at få den dosis, som »Vores piller« indeholder. Stor effekt, men også med en flov smag i munden, når man ser, hvor ofte læger med rette kan beskyldes for at gå industriens ærinde. Her rammer bogen hovedet på sømmet.

Til gengæld nævner bogen ikke de tiltag, Lægeforeningen allerede har gennemført for at begrænse industriens indflydelse.

Afslutningsvis giver bogen en række forslag til ændringer for at bedre tingenes tilstand. Lægerne kunne indføre etiske retningslinjer på samme måde, som advokaterne har gjort, og som betyder, at en advokat ikke må hjælpe en klient, hvis der bare er en nærliggende risiko for en interessekonflikt.

»Vores piller« er ikke svære at sluge, men giver en bitter eftersmag. Der er meget at tænke over og meget, der kan gøres bedre.