Skip to main content

Lægeforeningens formand roser især tre punkter i regeringsaftalen

Psykiatrien får et løft med den nye regeringsaftale, der også vil give bedre lægedækning og hæve tobakspriserne. Det er nogle af de mest konkrete punkter i aftalen, og de bydes velkommen af Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing.
Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, på Folkemødet 2019. Foto: Nils Meilvang
Formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, på Folkemødet 2019. Foto: Nils Meilvang

Marianne Fajstrup

26. jun. 2019
5 min.

Arne Juhl er ikke glad - det er ham fra Socialdemokratiets plakat om tidligere folkepension til nedslidte.

Men ellers er der mange forsigtigt positive reaktioner på den sundhedspolitiske del af Socialdemokratiets regeringsaftale med Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, hæfter sig især ved tre punkter i afsnittene om sundhed, hvor der er flest konkrete beskrivelser: Psykiatrien, lægedækning og ryge-forebyggelsen.

”Det er helt nødvendigt at sætte ind på de områder. Vi hilser ambitionen om en ti-årig psykiatriplan med blandt andet bindende mål og flere senge mere end velkommen. Psykiatrien har alt for længe været underprioriteret fra politisk hold, så der er et tvingende behov for et fagligt og økonomisk løft,” siger lægeformanden.

Tjenestepligten spøger stadig

Den nye regering lover bedre lægedækning, og i Socialdemokratiets seneste velfærdsudspil skulle det blandt andet ske ved "tjenestepligt" for nyuddannede læger, som kunne sendes ud at arbejde et halvt år i områder med lægemangel. Regeringsaftalen nævner ikke tjenestepligten, men taler om, at "der iværksættes en målrettet indsats for at sikre flere praktiserende læger i hele landet."

"Alle kan se, at manglen på praktiserende læger er uholdbar. Der skal uddannes flere speciallæger i almen medicin som led i en ny plan for en styrkelse af det nære sundhedsvæsen, og man skal også se på initiativer, der styrker almen praksis her og nu,” siger Andreas Rudkjøbing.

De fire partier bag regeringsaftalen er enige om, at tobakspriserne skal stige, og at der især skal gøres noget for at de unge ikke begynder at ryge. Socialdemokratiet var i begyndelsen af valgkampen som det eneste af de fire partier lodret imod at lade tobakspriserne stige, men kravlede så halvvejs ned ad træet til en gren, hvor de unge skulle betale mere for cigaretter, men de gamle skulle ikke "rammes". Regeringsaftalen har ikke sat konkret kronebeløb på en pakke cigaretter, men den indsats er Lægeforeningen villig til at yde - kvit og frit:

"Regeringen og støttepartierne vil hæve priserne på tobak. Det kvitterer jeg for og foreslår, at prisen stiger til 90 kroner for en pakke cigaretter. Det vil gøre, at mange, ikke mindst unge, holder sig fra tobakken,” siger Andreas Rudkjøbing.

Regionerne overlever

Stephanie Lose (V) har ikke skriftligt udsendt et lettelsens suk over, at hendes eget partis planer om at nedlægge regionerne er skrinlagt i den nye, røde regeringsaftale. Men det er næsten hørbart i den officielle reaktion fra formanden for Danske Regioner, som blandt andet lyder:

"Sundhedsvæsenet står foran store udfordringer, og derfor glæder vi os over, at aftalen bag den nye regering så klart slår fast, at der skal investeres i sundhedsvæsenet og ansættes mere personale," skriver Stephanie Lose.

Handicapområdet løftes

Landsforeningen LEV ser positive takter på handicapområdet med den nye regeringsaftale:

"Det er tydeligt, at den kommende regering og støttepartierne har erkendt, at der er et behov for genopretning på handicapområdet. Både når det gælder retssikkerheden for mennesker med handicap, og når det gælder kvalitet og specialviden i den faglige indsats. Det er jeg virkelig glad for - det er nogle af de helt centrale sager, som LEV har kæmpet for at få på dagsordenen for en kommende regering," siger landsformand Anni Sørensen

Vi skal arbejde mere og længere

Svend Askær, formand for Ledernes Hovedorganisation, reagerer på den del af aftalen, der handler om arbejdsmarkedet - herunder de offentlige arbejdspladser - og som dermed også rækker ind over hele sundhedsområdet:

"Det er meget positivt med fokus på, at flere skal på fuldtid, og sygefraværet skal reduceres. Derudover er det vigtigt at arbejde for, at flere flygtninge skal arbejde, færre unge falde fra deres uddannelse, og ikke mindst at seniorer skal arbejde længere."

Når det kommer til seniorerne og den aldrende befolkning, er aftalen meget lidt konkret, og løftet om at gøre noget ved den stigende pensionsalder er ikke udmøntet i aftalen.

»Jeg synes, at det er noget skidt, men jeg håber, at det kommer, og at det lykkes at få et flertal i Folketinget, så man kan gøre det den vej rundt. Men det kommer jo an på, om nogle af de andre partier er klar. Der er så meget, der skal falde på plads lige nu,« siger Arne Juhl til Berlingske, som har talt med manden, der optrådte på Socialdemokratiets plakater under valgkampen under sloganet: "Nu er det Arnes tur".

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, satser dog på, at gemt ikke er glemt, når det kommer itl at sænke pensionsalderen:

"Vi ser frem til, at den nye S-regering vil sætte sig i spidsen for at finde et flertal for en ret til tidligere folkepension. Fagbevægelsen er parat til at yde sit bidrag og tage medansvar."

Lighed handler også om geografi

Balance i Danmark (tidligere Danmark på Vippen) hæfter sig ved regeringsaftalens ord om ulighed og decentralisering. I aftalepapiret er der fokus på at bekæmpe den stigende sociale ulighed i Danmark. Formand for Balance i Danmark Kim Ruberg påpeger, at partierne også skal huske den geografiske ulighed:

"Lighed handler også om geografisk at have lige muligheder i hele landet. Det har vi ikke i dag. Og det skal en ny regering have fokus på ved blandt andet at sætte sig i spidsen for en ny kommunal udligningsordning, der sikrer, at danskerne får lige velfærd ved et nogenlunde lige beskatningsniveau, hvad end man bor i Gentofte eller Tønder."

Kim Ruberg ønsker flere uddannelser trukket ud af de store universiteter:

"Hvis vi skal sikre den nødvendige arbejdskraft til de mange eksportvirksomheder, der i overvejende grad ligger langt væk fra de fire store byer, og hvis vi skal sikre lærere, læger, pædagoger og sygeplejersker i alle dele af Danmark, så skal vi decentralisere langt flere uddannelser."

LÆS OGSÅ:

Ren S-regering: Flere penge til psykiatrien, regionerne bevares

S fastholder tjenestepligten og flytter uddannelse i almen medicin ud fra sygehusene

Lægeforeningen afviser S-forslag om højere cigaretpriser kun til unge