Content area

AAU-professor får Novo Nordisk Prisen

To ud af tre danskere over 55 år rammes af hjerte-kar-sygdomme. Og på grund af mere stress, mere usund mad og mindre motion er andelen tilmed markant stigende. Alligevel er antallet af hjerterelaterede dødsfald næsten halveret i løbet af de seneste 20 år. Det har professor ved Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Christian Torp-Pedersen, sin store del af æren for, og derfor modtager han Novo Nordisk Prisen 2016 for sit markante, originale og internationalt anerkendte arbejde som forsker gennem 30 år.

Et arbejde, der har resulteret i masser af reddede liv – selv om Christian Torp-Pedersen aldrig har set de personer, han har reddet. Christian Torp-Pedersen har sammen med kolleger undersøgt og lavet anbefalinger vedrørende brug af de såkaldte ACE-hæmmere, der bruges til behandling af patienter, der har haft blodpropper i hjertet.

- Ace-hæmmerne har vist sig at have en kæmpeeffekt, og de tre store undersøgelser, som vi foretog, er baggrunden for, at behandling med Ace-hæmmere i dag er rutinebehandling i sundhedsvæsenet og dermed med til at redde masser af menneskeliv, siger Christian Torp-Pedersen, der er professor i kardiologi og klinisk epidemiologi og leder af Aalborg Universitets Faggruppe for Folkesundhed & Epidemiologi. Som en del af en 33 millioner kroner stor bevilling fra Det Obelske Familiefond blev Christian Torp-Pedersen hentet til AAU, hvor han i dag sidder i et fem år langt Obel-professorat, der udløber i 2018.

Gennem sin forskerkarriere har Christian Torp-Pedersen skrevet mere end 500 videnskabelige artikler, som er publiceret i verdens førende medicinske tidsskrifter, eksempelvis New England Journal of Medicine og The Lancet. Og forskerkolleger på verdensplan synes om de artikler, som Christian Torp-Pedersen står bag. Kollegerne citerer nemlig flittigt fra dem, faktisk i et omfang, der har gjort ham til en af verdens hyppigst citerede forskere.

Glæde på sit fags vegne

Novo Nordisk Prisen bliver formelt overrakt Christian Torp-Pedersen 15. marts, og med prisen følger tre millioner kroner. 2,5 million er øremærket modtagerens forskning, mens den sidste halve million er til prismodtageren personligt. Christian Torp-Pedersen er selvsagt glad for at modtage den fornemme pris, men han er ikke kun glade på egne vegne, men også på sit fagfelts, epidemiologiens, vegne. Epidemiologien, populært kaldet folkesundhedsvidenskab, beskæftiger sig med sygdomme og andre helbredsforholds forekomst og fordeling i grupper af mennesker samt med hvad, der styrer denne forekomst på befolkningsniveau.

- Jeg er meget glad og overrasket over at få prisen. En af grundene til min overraskelse er, at epidemiologi normalt ikke rangerer højt som forskningsfelt i forhold til andre. Så det glæder mig meget, at det epidemiologiske forskningsfelt med prisen får en stor anerkendelse, siger Christian Torp-Pedersen, der også værdsætter at arbejde sammen med den kommende generation af forskere. Han har derfor været mentor og vejleder for mere end 30 ph.d.-studerende.

Chefen for Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet, dekan Lars Hvilsted Rasmussen, glæder sig over den flotte hæder til Christian Torp-Pedersen.

- Vi er stolte over, at en af universitetets professorer får denne fornemme og prestigefyldte anerkendelse for sin betydelige videnskabelige indsats. En indsats, som har været med til at sætte Aalborg Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Danmark på det internationale forskningslandkort. På Aalborg Universitet vil vi gerne være med til at løse samfundets stores udfordringer, blandt andet inden for sundhedsområdet. Derfor glæder det mig meget, at Christian Torp-Pedersen har kunnet finde nye og forbedrede behandlingsmetoder inden for hjerteområdet. Metoder, der har reddet masser af menneskeliv, og som han nu fortjent bliver hædret for, siger Lars Hvilsted Rasmussen.

 

OM CHRISTIAN TORP-PEDERSEN:

Født: 1950

Professor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet.

OM NOVO NORDISK PRISEN:

Prisen tildeles som anerkendelse af en enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode. Prisen tildeles for en overvejende dansk indsats. Prisen uddeles af Novo Nordisk Prisbedømmelseskomite på baggrund af forslag fra tidligere prismodtagere eller priskomiteens medlemmer.

YDERLIGERE INFORMATION:

Christian Torp-Pedersen, professor, mobiltlf.: 24 45 37 90, e-mail: ctp@hst.aau.dk

 

Dato: 
Torsdag, 18. februar 2016 - 14:15

Right side

af Nicolas Storm | 19/05
3 kommentarer
af Sten Arne Oyre | 18/05
2 kommentarer
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 18/05
2 kommentarer
af Helle Holst | 18/05
1 Kommentar
af Kirsten Bække Franck | 17/05
9 kommentarer
af Finn Østergård Bærentzen | 16/05
1 Kommentar
af Allan Carlé | 16/05
8 kommentarer
af Sven Felsby | 14/05
1 Kommentar
af Thorkil Poulsen | 13/05
5 kommentarer