Content area

Bent Helweg Claësson

16.6.1935-6.7.2018

Læge og børnepsykiater Bent Helweg Claësson er død. Mindeordet er ikke et curriculum vitae med henblik på jobansøgning, men snarere en status.

Man kunne give Bent mange titler (han vil med humor kalde dem diagnoser):

Forfatter af flere bøger, artikler, debatindlæg og læserbreve. En engageret samfundsdebattør, som kunne være forud for sin tid. Her tænkes på hans medforfatterskab af ”Patientens bog”, der udkom i 1974. Her og ved andre lejligheder var han en af de første, som understregede vigtigheden af åben, respektfuld og ærlig kommunikation samt information; noget som i dag tages for givet.

Pioner, da han først i 1968 og dernæst i 1973 udgav henholdsvis ”Drengǀpige mandǀkvinde”- og ”Elle – belle – bolle”-bøgerne om seksuel undervisning til børn og unge; noget som i dag er hverdagskost.

Iværksætter af en kontroversiel familieterapeutisk metode: "holding", hvor han i flere år var aktiv med hensyn til praksis, undervisning, supervision og organisation, ligesom han var medforfatter til grundbogen om "holding".

Ikonoklast ved at erkende tidligt i sit børnepsykiatriske virke, at når man først står uden for systemet, bliver man ikke blændet af blandt andet solidariteten. Således valgte han privat praksis til trods for, at han nåede en overlægestilling. Derfor var han bedre i stand til at bringe sine budskaber frem og pege på mangler i det etablerede system. Det gjorde han utrætteligt i adskillige faglige møder, foredrag og debatindlæg.

Humorist, som brugte humor i både sine personlige og faglige relationer. Han var medforfatter til bogen ”God bedring”, en samling af medicinske vittigheder, ligesom han var aktivt medlem af Dansk Selskab For Medicinsk Humor.

Realist, som ikke var bleg for at tale og agitere åbent om livstestamente og om nej til genoplivelse. Hans realistiske holdning med begge ben på jorden og et klart syn gjorde ham til en søgt og succesfuld terapeut og vejleder.

Skakmester var han også.

Alt dette mister vi. Vi forestiller os, at vores Bent vil slutte således:

Græd ikke ved min grav. Jeg er ikke der

Jeg er på mange bogreoler med mine bøger

Jeg er i mange arkiver med mine debatindlæg

Jeg er hos mange venner, fagfæller og kollegaer

Jeg er hos mange børn og unge og deres familier

Græd ikke ved min grav. Jeg er ikke der. Jeg er ikke død

Peer Jansson

Gideon Zlotnik