Content area

Elisabeth Vidstid Stenbøg

14.8.1960-23.10.2017

Elisabeth Stenbøg døde mandag den 23. oktober. Vi er mange venner, som savner hende. Elisabeth blev læge i 1990 og pædiater med interesse inden for både det kardiologiske og reumatologiske fagområde. Senest gennemførte hun ekspertuddannelse i pædiatrisk gastroenterologi og fordybede sig i hepatologi. Hendes organisatoriske talent var velplaceret, da hun stod for etableringen af den pædiatriske gastroenterologiske endoskopifunktion på Aarhus Universitetshospital.

Elisabeth var kendt for sin viden, sin faglige kunnen, sin retskaffenhed og sit høje moralkodeks, og hun sad i flere år som formand for den regionale videnskabsetiske komité i Region Midtjylland. Hun var et menneske, der gav rigtig meget og også stillede forventninger til sine omgivelser. Blandt kolleger var hun kendt som pædiatriens svar på Lisbeth Salander. Blandt børnene var hun kendt og værdsat som lægen med nittestøvler, læderjakke og sort strithår.

Elisabeth skrev i 1998 ph.d.-afhandling om pulmonal hypertension ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Det var en teknisk vanskelig model på nyfødte grise, der bl.a. nødvendiggjorde 24 timers postoperativ overvågning. Elisabeth var handlingsmenneske, og hvad var mere naturligt end at omdanne hjemmet til en kimærevuggestue med nyopererede sutteflaskekrævende pattegrise og sine egne tre børn i førskolealderen?

Vi er flere, der har nydt godt af hendes analytiske evner, sans for kvalitet og gåpåmod. Dette kombineret med hendes humor, hendes meget kontante og vittige tunge og aldrig svigtende omsorg over for samarbejdsrelationerne gjorde et forskningssamarbejde med Elisabeth til et godt og gennemført projekt med stor intern underholdningsværdi.

Privat var Elisabeth et festmenneske, en kvalitetssnob, en stjernekok og en omsorgsfuld storbandende veninde og kollega, der revsede kærligt og latterskabende og påskønnede sin omgangskreds med rummelighed og stor generøsitet. Som Elisabeths ven følte man sig som noget særligt. Der var altid plads til en ekstra omkring middagsbordet eller på terrassen, og ofte kom en impulsiv invitation. Det var aldrig kedeligt. Mogens og de tre børn Emil, Kirsten og Ida var ofte med, hvis de da ikke var midtpunktet. I Elisabeths liv var de midtpunktet, og derfra udgik hendes verden.

Men livet var også stormfuldt og mørkt i perioder, og på trods af de mange kvaliteter i Elisabeths liv vandt mørket til sidst.

Vores tanker går til Elisabeths familie.

Marianne Skytte Jacobsen

Morten Sodemann

Jens Christian Djurhuus

Gerda Elisabeth Villadsen

Vibeke B. Thøgersen

Peter Andersen

Tine Brink Henriksen

Birgitte Brunn Nielsen

Bent Lob Dahl

Marianne Hørby Jørgensen

Lone Grønbæk

Hans Peter Henriksen

Lars B. Ilkjær

Charlotte Siggaard Rittig

Søren Rittig

Jesper Ø. Hjortdal

Vibeke E. Hjortdal