Content area

Else Mathilte Rydahl

3.12.1946-22.2.2017

Et helt fantastisk menneske er ikke mere, Else Mathilte døde efter længere tids sygdom på hospice Djursland.

Else Mathilte blev født ind i en familie af markante personligheder, og hun selv var et menneske, man ikke overså. Smuk, begavet og helt sin egen.

Efter studentereksamen fra Fredericia gymnasium startede Else Mathilte på første hold medicinstuderende i Odense i 1966, hun fortsatte i København i 1969 og dimitterede fra Aarhus Universitet vinter 1973.

Børnene Torben og Mia blev født under studiet, og efter endt uddannelse fulgte der talrige vikariater rundt i hele landet. Et år på Færøerne blev det også til, men en fast base her blev opgivet, da hun opdagede, at det kun var ganske få dage om året, der egnede sig til at sole sig i bikini. Først i Hald Ege ved Viborg blev der et permanent hjem for familien.

Som læge på en afdeling var Else Mathilte fagligt sikker, ydmyg i forhold til nye udfordringer, men parat til at tage dem op. Hun var en kompetent vejleder og personlig støtte for yngre kollegaer. Med stor tålmodighed bistod hun i alt fra skadestuearbejde til håndteringen af patientkontakten. Hun havde et fagligt og personligt overskud, som smittede alle og gav mod, glæde og begejstring i hverdagens arbejde, også når det kunne være tungt og krævende. Ikke mindst var det inspirerende at se, hvordan hendes undertiden utraditionelle tilgang til faget, livet og patienterne gav lys og håb til dem, der behøvede det mest.

Især obstetrikken og siden psykiatrien blev specialer, hvor hun befandt sig godt. Men det blev også til fem år som praktiserende læge i Holstebro. I psykiatrien fik Else Mathilte hoveduddannelsesstilling i Ålborg, men måtte efter et halvt år erkende, at »livet er for kort til lange køreture«, så speciallægeuddannelsen blev opgivet. I stedet fulgte der en tid på skadestuen i Grenå og vikariater inden for psykiatrien.

Tidligt vaktes også interessen for meditation, og i mange år havde hun et tæt tilhørsforhold til Vækstcentret i Nr. Snede.

Da Else Mathilte blev syg første gang skrev hun en bog om sygdomsforløbet: »Kræft, krokodiller og bevidsthed«, den forenede hendes lægefaglighed med alternative behandlingsmetoder. Else Mathilte blev den første, der fik anerkendt sin brystkræft som arbejdsskade.

Efter første sygdomsperiode fulgte der mange gode år inden der kom recidiv for fem år siden. Igen vælger hun åbenheden og laver en blog om sit sygdomsforløb.

Else Mathilte var et søgende, nysgerrigt og åbent menneske og med en enestående evne til at holde sig for øje, hvad der er vigtigst her i livet, nemlig kærligheden, glæden og nærværet.

Hun arrangerede selv sin begravelse og vi fik sagt farvel i en fyldt Bregnet kirke på Djursland med salmesang, der nærmest løftede taget.

Et smukt, stærkt og elsket menneske er alt for tidligt væk.

Vi har sorgen i hjertet og glæden i sindet!

Hans Ulrik Mikkelsen

Jan Lützhøft

Anne Rydahl

Anne Grethe Viuff

Right side

af Jens-Jørgen Gravesen | 20/06
1 Kommentar
af Tata Marion Ringberg | 18/06
4 kommentarer
af Michael Lee Heyman | 18/06
2 kommentarer
af Gitte E. Egsdal Wienholtz | 18/06
3 kommentarer
af Finn Olav Hansen | 17/06
2 kommentarer
af Morten Sodemann | 17/06
5 kommentarer