Content area

Jørgen Haahr

28.3.1934-1.10.2017

Dansk pædiatri har mistet en børnelæge af hjertet og en dygtig og afholdt leder. Søndag den 1. oktober døde Jørgen efter kort tids akut sygdom, 83 år gammel.

Jørgen voksede op i Aarhus og blev kandidat fra Aarhus Universitet i 1961. Efter klinisk uddannelse på flere jyske hospitaler drev hans store begejstring for natur og jagt sammen med eventyrlyst ham til Østgrønland – Ammassalik – sammen med sin kone. Her arbejdede han i to år under meget primitive forhold. Lægebesøg blev gennemført på hundeslæde. Jørgen ville egentlig have været praktiserende læge, men i Grønland, hvor halvdelen af befolkningen var børn, og under det efterfølgende ophold på Børneafdelingen i Randers blev Jørgen fanget af pædiatrien. Specialistuddannelsen foregik på Dr. Louises Børnehospital og Børneafdelingen i Glostrup. I 1972 blev han udnævnt som overlæge på den nyoprettede børneafdeling på Viborg Sygehus – i starten med en enkelt reservelæge.

I de følgende år voksede afdelingen og blev under Jørgens ledelse en veldrevet afdeling med næsten alle subspecialer og høj faglig standard. For Jørgen var lægefaget et kald. I de første år var Jørgen den eneste specialist og stod til rådighed døgnet rundt.

Jørgen var selv en allround pædiater, men med forkærlighed for neonatologi, allergologi, diabetesbehandling og for organisation af neuropædiatrien. Han var foregangsmand inden for diabetesbehandling af teenagere, som hvert år kom på skiferie med Børneafdelingens personale, og han startede i 1983 Handicapteamet – den såkaldte ”Viborgmodel” med udadgående behandlingsfunktion.

Efter pensioneringen i 1998 bevarede Jørgen kontakten til Børneafdelingen – han var den faste gløggkoger ved julefesten – og han var i flere år censor i pædiatri ved universitetet.

Jørgen var et fint og gennemordentligt menneske med stor flid og hjælpsomhed. Han var en forbilledlig mentor, en god kollega, og som chef var han dybt respekteret. Til tider en smule distræt, men med god selvironi. På sin stille jyske facon, krydret med humor, skabte han løsninger og kompromiser, der fik Børneafdelingen og medarbejderne til at gro.

I fritiden var Jørgen ivrig jæger, cyklede, spillede volleyball og var dybt engageret i både lokale og nationale samfundsforhold, historie og kunst.

Jørgen, der har haft et rigt familieliv, efterlader kone, tre voksne børn og otte børnebørn.

Vi er mange, der vil savne ham.

Karen Taudorf

Thomas Thelle