Content area

Jørn Ditzel

21.9.1924-8.5.2017

Fhv. overlæge, dr.med. og ph.d. Jørn Ditzel er sovet stille ind 92 år gammel. Jørn Ditzel var overlæge på Medicinsk-endokrinologisk Afdeling på Aalborg Sygehus Nord i perioden 1966-1994, hvor han især beskæftigede sig med sukkersyge og stofskiftesygdomme. De seneste år var han endvidere administrerende overlæge på Medicinsk Afdeling Nord.

Jørn var ikke blot en højt respekteret endokrinolog i Danmark, han var også bredt internationalt orienteret. Han har været på flere studieophold i USA og var i fem år tilknyttet Joslin Diabetes Center, Harvard University, Boston. Han tog i 1959 en ph.d.-grad fra Boston Universitet.

Jørn har været gæsteprofessor på California University, San Francisco, og gæsteforelæser på flere universiteter i USA, Japan, Australien, Pakistan og Mellemamerika. Han har været præsident for European Society for Microcirculation, som i 1988 udnævnte ham til æresmedlem, og deltaget i ledelsen af andre videnskabelige selskaber, bl.a. Dansk Selskab for Intern Medicin.

Jørn er hædret med Aalborg Diskontobanks Hæderspris, Jacob Poulsen Hæderspris, Th. E. Hess Thaysens Hæderspris og Chr. IV Laug's Hæderspris.

Efter sin pensionering fra Aalborg Sygehus var Jørn aktiv som skibslæge i Caribrien og Sydamerika og havde talrige overlægevikariater i Norge. Ud over dette var han en ivrig golf- og bridgespiller og nød at opleve nye kulturer på utallige udenlandsrejser med sin hustru Esther.

Jørns interesse for medicinsk forskning forblev meget stærk trods hans høje alder, og han var tilknyttet sin gamle afdeling, Medicinsk-endokrinologisk Afdeling på Aalborg Sygehus som seniorforsker. Som udtryk for dette publicerede han en række videnskabelige oversigtsartikler i internationale tidsskrifter inden for de senere år, heraf en enkelt som 90-årig. Forskningen omhandlede sendiabetiske komplikationer i tråd med Jørns livsdrøm om »at gøre en varig forskel for patienter med sukkersyge«.

Ud over sit arbejdsliv, der betød meget for Jørn, var han en kærlig familiefar, der også gav sig god tid til at være der for sin hustru samt sine børn og børnebørn. Jørn var gift med Esther gennem 58 år. De mødtes i Boston, mens de begge arbejdede der, og Jørn og Esther havde gennem en lang periode af livet stor glæde af at arbejde sammen. Esther døde i december 2014, hvilket var et stort tab for Jørn. Han efterlader sig to børn og fire børnebørn.

Jeg er stolt af, at Jørn var min far.

Ære være hans minde.

Henrik Ditzel

Right side

af Brian Jørn Lerche | 24/04
4 kommentarer
af Søren Gunnar Friborg | 23/04
1 Kommentar
af Lars Borly | 22/04
1 Kommentar
af Hanne Hulgaard | 22/04
1 Kommentar
af Per Kristian Kruhøffer | 21/04
1 Kommentar
af Kristian Rørbæk Madsen | 21/04
6 kommentarer
af Alice Kunkel | 21/04
1 Kommentar
af Klaus Larsen | 18/04
2 kommentarer
af Elo Aagaard Rasmussen | 17/04
5 kommentarer