Skip to main content
Mindeord

Per Kærgaard Bjerre

Jens Christian Hedemand Sørensen, Gorm von Oettingen, Mogens Tange

1.7.1945-9.12.2018

Det er med stor sorg, at vi modtog meddelelsen om, at tidligere overlæge i neurokirurgi professor, dr.med. Per Bjerre var død efter kort tids sygdom.

Per Bjerre har sat sit faglige og akademiske præg på dansk neurokirurgi igennem en lang årrække. Efter embedseksamen fra Aarhus Universitet i 1971 blev han turnuskandidat på Farsø Sygehus frem til 1973, hvorefter han blev ansat som reservelæge på Neurologisk Afdeling, Odense Sygehus. I december 1974 skiftede han til neurokirurgi. Han var god til anatomi og en dygtig kliniker, og med sit medfødte håndelag fandt han det neurokirurgiske felt inspirerende og med bedre muligheder for at hjælpe patienter og tilfredsstille egne faglige ambitioner. Per Bjerre var ansat i Odense frem til begyndelsen af 1979, fortsatte uddannelsen på Rigshospitalet og var ansat frem til udgangen af 1984, herunder som klinisk assistent under professor John Riishede. Det videnskabelige arbejde dannede baggrunden for disputatsen i 1990. Emnet »The emty sella. A reappraisal of ethology and pathogenesis« var rundet af hans kliniske og akademiske interesse for hypofyseområdet, både de kirurgiske og de neuroendokrinologiske aspekter, og bidrog til det efterfølgende tværdisciplinære samarbejde mellem neurokirurgi og neuroendokrinologi i Danmark.

I perioden 1985-2003 var Per Bjerre overlæge i Odense. Han overtog afdelingens undervisnings- og forskningsmæssige opgaver, blev institutbestyrer på Odense Universitet (Klinisk Institut) kort efter sin ansættelse og professor i neurokirurgi i 1995. Han var optaget af kvaliteten i den prægraduate undervisning og med sin logiske og stringente tilgang også til dette felt var han »fødselshjælper« til en reformering af den kliniske prægraduate uddannelse med fokus på systematisk og progressiv læring, en uddannelsesform som efterfølgende påvirkede den postgraduate uddannelse. Som en både dygtig og inspirerende underviser modtog han ved kandidatafslutninger flere gange æresbevisningen »Den lyserøde Panter« som »den mest inspirerende, mest motiverende samt den mest informative underviser på studiet«. Den hæder modtog han også i sin senere ansættelse i Aarhus, hvor hans indsats var medvirkende årsag til at Neurokirurgisk Afdeling NK i mange år i træk blev udpeget som en af de bedste til klinisk bedside-undervisning.

Hans engagement og interesse for læring førte Per Bjerre ind i den postgraduate uddannelse. Han var af den overbevisning, at enhver personlig faglig udvikling nødvendigvis må følges af videregivelse af kompetencer til andre. Han forstod den faglige rækkevidde og betydning af en nødvendig systematisk oplæring til forbedring af behandlingsresultater og videreformidlede sin viden og færdigheder med vid og bid.

Under sin ansættelse som overlæge på Neurokirurgisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital fra 2003 til pensioneringen ultimo 2012 fik han mulighed for at videreudvikle et koncept med systematisk færdighedstræning i moderne laboratoriefaciliteter. Han satte gennem disse tiltag markante fingeraftryk på en læringskultur, som fagligt har flyttet afdelingen, også efter hans afgang.

Per Bjerres otium blev kort. Det vides, at han udnyttede sin tid til fortsat at søge ny viden inden for mange interessefelter og videreformidling nu til gavn for familie- og vennekreds. Det store fremmøde ved bisættelsen vidner om hans betydning for andre, og Elins afskedstale til sin mand satte et værdigt relief om en stærk og mangefacetteret personlighed.

Vores tanker går til Per Bjerres hustru Elin, samt børnene Kathrine, Mette og Lars og deres familier.

Æret være hans minde.

Kolleganyt