Content area

Knud Aage Harmsen

14.2.1925-3.9.2017

Knud Aage Harmsen voksede op og blev uddannet i Aarhus, kandidat fra Aarhus Universitet og gift med sygeplejerske Else Johansen i 1951. Uddannet neurokirurg på Afdeling G, Århus Kommunehospital, og overlæge i 1966. I 1970-1992 overlæge på Neurokirurgisk Afdeling (NK), Rigshospitalet. Privatiserende neurokirurg i 1991-1997.

Harmsen var en fremragende neurokirurg, som med sine store hænder elegant mestrede operativ teknik, f.eks. af aneurismer på hjernens kar. Harmsen var en eminent underviser, respekteret af studenter og NK's yngre læger, som nød godt af hans operative og kliniske kunnen. Et kendemærke for de neurologiske fag på Rigshospitalet var en ugentlig konference med lægelig mødepligt, ledet af Gudrun Boysen, som var ”frygtet” af yngre læger for kritik af deres kliniske formåen. Vi husker en dag, hvor en senere neurokirurg levendegjorde mandibularrefleks ved at svinge reflekshammeren hårdt nedefra og op på underkæben, så alle hørte patientens tænder slå mod hinanden. Inden Boysen kunne blinke, sprang Harmsen op, viste smukt den korrekte udførelse og reddede NK's kliniske ry. Harmsen deltog i faglige aktiviteter og mødte altid i Dansk Neurologisk Selskab og Dansk Neurokirurgisk Selskab, var medlem af Rigshospitalets lægeråd i 1975-1981, næstformand i 1978-1980 og forfatter på artikler om neurokirurgi.

Harmsen kunne på nogle virke reserveret, men ingen kunne som Harmsen forløse en dårlig stemning. Han ejede en velsignet ro i sin kunnen, og opstod der problemer ved en operation, var det Harmsen, der ved sin ankomst kunne få en oppisket stemning ned igen. Harmsen oplevede også – i en videnskabelig opgørelse over NK's operationer og komplikationer – at være eneste operatør, som ikke havde forekomst af postoperativ diskitis – og ovenikøbet med statistisk signifikans.

Harmsen og Riishede styrede i deres tid NK med høj faglig standard og god kollegial ansvarlighed. ”Den patientansvarlige læge” var en selvfølge og ikke et begreb, som vi behøvede at nævne i dagligdagen.

Harmsen og hans Else var meget gæstfri, også på deres elskede fristed på Helgenæs. Under lange gåture over deres marker, som bugnede af stenalderfund, viste Harmsen med stolthed det hele frem for os alle. Else (†2014) og Harmsen var fremragende sejlere og lærte os mange fif fra båden i Rungsted Havn, hvor Else tilmed havde egne hold i sejlads for kvinder.

Harmsen satte fornemme standarder for dansk neurokirurgi og vil især blive husket for sin operative dygtighed og venlige imødekommenhed.

Æret være hans minde.

Flemming Gjerris og Svend Erik Børgesen