Skip to main content
Mindeord

Kristian Thestrup-Pedersen

6. 7.1943-17.10.2016

En stor mand er ikke længere iblandt os.

Kristian blev læge fra Aarhus Universitet i 1971. Før den medicinske embedseksamen rejste han i 1968-69 til Indien sammen med Grethe og arbejdede nogle måneder på et hospital for spedalske.

De første år af lægegerningen brugte han på at dygtiggøre sig inden for immunologien på Aarhus Universitet, og denne interesse fulgte ham resten af livet. I 1975 modtog han et etårigt forskningslegat ved Yale University i New Haven, USA. Efter de teoretiske studier blev han ansat i en periode på Infektionsmedicinsk Afdeling og senere Dermato-venerologisk Afdeling på Marselisborg Hospital i Århus, og han opnåede den medicinske doktorgrad i 1978. Dermato-venerologien vandt hans interesse og hjerte, og efter ansættelse på Marselisborg Hospital og Finsen Instituttet i København blev han speciallæge i 1982.

Kristian blev ansat som overlæge på Dermato-venerologisk Afdeling på Marselisborg Hospital i 1984, og allerede i 1987 blev han udnævnt til lærestolsprofessor og forblev i denne stilling frem til 2003. I to perioder: 1998-2000 og 2003-2005 var Kristian Visiting Professor ved King Faisal Specialist Hospital og Research Centre i Riyadh, Saudi Arabien, samtidig med at han fortsat var tilknyttet Aarhus Universitet som professor i den første periode og adjungeret professor i den sidste periode. De sidste ti år af sit arbejdsliv nedsatte han sig som praktiserende speciallæge i dermatologi i Nykøbing Falster 2005-2015.

Nogle af os startede allerede som medicinske studenter under Kristians vinger. Han havde en fantastisk evne til at tro på unge mennesker og deres evner og samtidig give dem et kærligt puf fremad. Det blev forventet, at man var flittig, men hvis forsøgene i laboratoriet ikke gik så godt i en periode, kunne man altid søge opmuntring og inspiration. Efter et besøg på hans kontor med diskussion af forsøgsresultater, gik man altid opløftet derfra. Kristian var kendt for sit internationale udsyn og mange udenlandske kontakter. Dette understreges af, at han var medlem af det danske, finske, svenske, polske, franske og tyske dermatologiske selskab og æresmedlem af det japanske selskab. Han var også medlem af bestyrelsen for International League of Dermatological Societies (ILDS) i perioden 1997-2011. I 2000 blev Kristian udnævnt til ridder af Dannebrog for sin store faglige indsats.

Vi, der fagligt og videnskabeligt voksede op hos Kristian, er alle blevet introduceret for fagets fremmeste ledere både i indland og udland i en tidlig fase af karrieren, og det har givet os et uvurderligt personligt netværk. Ophold på et anerkendt videnskabeligt institut i udlandet var en obligatorisk del af forskeruddannelsen hos Kristian, og det gav en stor personlig kompetence at bygge videre på. Han var et meget generøst menneske, og alle, der mødte ham, husker dette.

Kristian var et »fyrtårn« i dansk dermatologi. Han var primus motor som forfatter og redaktør for den danske lærebog »Klinisk Dermatologi og Venerologi« indtil 2012. Den er nu udkommet i 4. udgave med medforfattere fra alle danske medicinske fakulteter, og lærebogen har fundet stor udbredelse blandt de medicinske studenter og er også oversat til norsk.

Grethe og Kristians hjem i Aarhus stod altid åbent for os, og vi har været til mange fantastiske middage og videnskabelige sammenkomster hos dem i hjemmet Idahøj på Vestre Skovvej.

Kristians primære faglige interesser var atopisk eksem, kontaktallergi og kutane lymfomer. Inden for disse områder har han bidraget med banebrydende klinisk og eksperimentel forskning og har været forfatter på mere end 240 videnskabelige artikler. Han var utrolig flittig og medlem af editorial boards for mange videnskabelige tidsskrifter.

Patienterne havde også stor tillid til ham, og de blev altid lyttet til og behandlet omhyggeligt og fagligt kompetent.

Kristian efterlader sig sin elskede kone Grethe, børnene Thomas og Louise og deres familier.

Børn og børnebørn var en stor kilde til glæde for Kristian og Grethe, og de tilbragte megen tid med dem både i deres seneste hjem i Gåbense og på mange spændende rejser rundt i verden.

Alle vi, der kendte ham, vil altid føle, vi har mistet en helt særlig ven og inspirator, og vores tanker går til Grethe og familien.

Æret være hans minde.

Mette Deleuran

Klaus Ejner Andersen

Lars Iversen

Claus Zachariae

Knud Kragballe

Hans Christian Wulf

Kolleganyt