Skip to main content
Mindeord

Mogens Brandt Kristensen

9.5.1934-29.4.2017

Mogens blev født og voksede op i Kalundborg. Han elskede havet og sejlede fjorden rundt som barn. Resten af tilværelsen talte han altid med begejstring både om sin barndomsby og om sejlerlivets glæder.

Efter endt skolegang på Sorø Akademi læste han medicin, men udlængsel og eventyrtrang var en fast bestanddel af hans sjæl, så da jordskælvskatastrofen indtraf i Skopje i 1963, tog Mogens som helt ung læge straks af sted. Senere specialiserede han sig i intern medicin, bl.a. på Gentofte Hospital, Afdeling F. Her knyttede han sig til flere kolleger, som forblev hans nære venner livet igennem. Han afsluttede sin uddannelse på Nefrologisk Afdeling på Glostrup Hospital og blev i 1973 dr.med. på en afhandling om interaktioner med tolbutamid.

Mogens blev overlæge på Diakonissestiftelsen, hvor han havde et tæt og harmonisk samarbejde med et af tidens koryfæer, overlæge Tage Hilden. Samtidig var han formand for Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi og havde i den sammenhæng betydelig indflydelse på etablering af selskabets kurser, der udbredte kendskabet til det dengang småt kendte fagområde.

Efter nedlæggelsen af Diakonissestiftelsen som akuthospital fik Mogens andre tilbud, men igen vandt udlængslen, og han tilbragte tre fantastiske år i Uganda som koordinator af et medicinforsyningsprogram. Med sit vindende væsen og rolige og værdige optræden opnåede han afrikanernes tillid. Tilbage i Danmark drev han speciallægepraksis og var konsulent for både Danida og WHO.

Da pensionsalderen nærmede sig, fik Mogens under afskedsreceptionen på Lægemiddelindustriforeningen (Lif) tilbudt en ny større opgave med rødder i disputatsen. Han blev leder af den gruppe, der samlede fire forskellige interaktionsoplysninger i en enkelt database. Denne er siden blevet overtaget af Lægemiddelstyrelsen og lever i bedste velgående.

Fra 1990 til 2001 var han ansvarshavende redaktør af Lægemiddelkataloget, hvor han klogt balancerede mellem såkaldt neutral omtale og stringent, rationel viden. Desuden bidrog han med oplysninger om lægemidler til Den Store Danske Encyklopædi.

Herefter trak han sig tilbage og nød tilværelsen sammen med sin hustru Nina samt livet med familiens fem børn, mange børnebørn, et par oldebørn og mange gode venner. Sammen med Nina var han en ihærdig cyklist, og de tog sammen med venner på mange ugelange cykelture i ind- og udland. Men der blev også tid til at spille bridge, til at være stud.mag. i historie ved Åbent Universitet, til musik, til at reparere sommerhuset, til at sejle og til at drøfte tidens politiske og kulturelle rørelser. Ligegyldigt hvad Mogens sagde eller gjorde, var det altid med et stort engagement, med tolerance og med en dejlig humor. Vi vil savne ham. Men vi er taknemmelige for at have haft ham som kollega og ven. Vores tanker går til Nina og til hele hans store familie.

Jens Peter Kampmann

Nils Engelbrecht

Henrik Hertz

Kolleganyt