Skip to main content
Mindeord

Niels Borregaard

20.9.1951-10.1.2017

Professor, dr.med. Niels Borregaard er død efter kort tids kræftsygdom, 65 år gammel. Han efterlader sig sin hustru Susanne, fire børn og børnebørn.

Niels Borregaard voksede op i Hjørring og blev student fra Hjørring Gymnasium i 1970. Han blev cand.med. fra Aarhus Universitet i 1978. Niels var i en kortere periode også indskrevet på Aarhus musikkonservatorium som oboist dog uden at færdiggøre studiet, men bevarede livslangt en stor interesse for musik og andet kulturliv i øvrigt.

Allerede tidligt i sin studietid fattede Niels interesse for forskningen og særligt indenfor den neutrofile granulocyt, der er en vigtig del af immunforsvaret. Niels »kunne selv« fra starten og havde en uovertruffen skarphed og viden samt et flair for forskning, der matches af meget få. Det førte til en medicinsk doktorgrad i 1981 og siden en meget stor videnskabelig produktion der i størsteparten af Niels’ forskningskarriere udgik fra Granulocytlaboratoriet, som Niels var leder for i mere end 25 år. Fra laboratoriet udgik et utal doktor- og ph.d.-grader gennem årene, alle med Niels i en central vejlederfunktion. Niels har således bidraget betydeligt til forståelsen af den neutrofile granulocyts struktur og funktion som den kendes i dag og har skrevet flere lærebogskapitler om emnet også i store engelsksprogede opslagsværker.

I 1998 blev Niels lærestolsprofessor i hæmatologi og samtidig klinikchef for Hæmatologisk Klinik på Rigshospitalet, som han fremsynet og visionært ledte til 2008 med vedvarende fokus på at sikre excellent patientbehandling, forskning, udvikling og uddannelse. Under hele sin ansættelse på Rigshospitalet har Niels været en central person i relation til hospitalets store forskningsaktivitet og -strategi.

Niels var i 14 år hovedredaktør for European Journal of Haematology og i editorial boards i flere andre tidsskrifter, herunder i de seneste år som associate editor på Blood, det førende amerikanske hæmatologiske tidsskrift; en position og anerkendelse som gennem tiderne har været meget få danske forskere forundt.

Niels har siddet i flere fondsbestyrelser og råd og har således i en lang årrække været en afgørende stemme i bevillings- og forskningsstrategiske beslutninger. Han har været medlem af Alfred Benzon Fondens bestyrelse siden 1996 og medlem af Novo Nordisk Fondens bestyrelse fra 2000 til 2013, og i samme periode formand for fondens læge- og naturvidenskabelige komité. Det var således Niels, der med henblik på at bedre mulighederne for fortsat klinisk forskningsaktivtet for speciallæger, etablerede femårige delestillinger på stipendiatbasis, i dag et såkaldt »Borregaard klinisk forskerstipendium«. Fra 2011 til 2014 var Niels formand for Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom, Det Frie Forskningsråd.

Niels modtog flere hædersbevisninger inklusive Novo Nordisk Prisen, KFJ prisen ved Københavns Universitet, Danalim prisen og blev udnævnt som æresdoktor ved Lunds Universitet, Medicinsk Fakultet i 2008.

Niels var et overordentlig flittigt og produktivt menneske. Ingen kunne som han få sager ekspederet uden unødig forsinkelse. Han var sjældent velbegavet, analytisk og skarp og gav altid sin mening til kende, også selvom den måtte være kontroversiel og kunne støde nogen. Fra Niels fik man altid sandheden uindpakket. Men Niels var også en meget varm og humoristisk person, som satte meget stor pris på sin familie, på sit fantastiske landsted på Møn og på sin ødegård i Sverige, som han sammen med Susanne også fandt overskud til selv at istandsætte fra bunden, trods de mange faglige gøremål. Trist at Niels med sin alt for tidlige død ikke fik mere tid på Møn og i Sverige sammen med Susanne og familien.

Ole Weis Bjerrum

Henrik Sengeløv

Lars Kjeldsen

Kolleganyt