Content area

Professor Jens Nielsen er valgt som modtager af Novozymes Prisen 2016.

Prisen belønner en enestående forskningsindsats eller teknologisk indsats, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Jens Nielsen modtager prisen for sit banebrydende arbejde inden for systembiologien og for en tværfaglig pionérindsats for at beskrive og ændre metabolismen i mikroorganismer med henblik på at få dem til at producere kemikalier så kosteffektivt, at metoden kan anvendes i industrien som alternativ til den oliebaserede kemikalieindustri.

Jens Nielsen, der er professor ved Chalmers University of Technology i Göteborg og Chief Scientific Officer ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i Hørsholm, har været en markant frontløber i den rivende udvikling, som systembiologien har gennemgået i de seneste 20 år. Fra biosyntese med ét gen indsat i en mikroorganisme, der producerer ét protein, til nutidens cellefabrikker, der producerer kemiske stoffer og enzymer efter indsættelse af op mod 40 gener i celler fra f.eks. gær og svampe. Den nye, bæredygtige teknologi står netop nu foran sit industrielle gennembrud.

”Industriel udnyttelse af cellefabrikker kan føre til, at vi får et samfund, der er fornybart og uafhængigt af fossile brændstoffer. Samtidig kan cellefabrikkerne levere en række nye produkter til gavn for samfundet, for eksempel nye antibiotika og nye materialer,” siger Jens Nielsen.

Jens Nielsen modtager med prisen DKK 3 millioner. DKK 2,5 millioner er et rådighedsbeløb til hans forskning, mens DKK 0,5 millioner er til ham personligt.

”Det er en helt fantastisk hædersbevisning at få Novozymes Prisen. I mit arbejde har jeg altid være specielt optaget af at forstå og ændre metabolismen, så vi kan anvende den viden industrielt. Det er en enorm styrke nu at få helt frie midler til mere risikobetonede projekter, som kan åbne op for ny viden, der er nødvendig for at forbedre teknologien,” siger Jens Nielsen.

Søren Molin, formand for priskomiteen, siger:

”Jens Nielsen tildeles Novozymes Prisen 2016 for sin mangeårige, enestående indsats for at udvikle systembiologien. Jens Nielsen har en unik viden inden for de vigtigste elementer i den nye systembiologi – matematik, reaktions- og fermenteringslære, dataintegration og moderne mikrobiel genetik. Den viden formår han at kombinere og anvende kreativt og med intuition, hvorfor han bidrager betydeligt til den basale forståelse af mikroorganismers fysiologi og reguleringen af denne.”

Novozymes Prisen overrækkes formelt til Jens Nielsen 15. marts 2016.

 

OM JENS NIELSEN

Født: 1962

Professor ved Chalmers University of Technology, hvor han er Director of Chalmers Life Science Engineering Area of Advance og Director of Systems and Synthetic Biology. Chief Scientific Officer ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability.

 

OM NOVOZYMES PRISEN

Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af ​​bioteknologisk videnskab til innovative løsninger. Prisen uddeles for en overvejende europæisk indsats. En prismodtager skal være ansat ved en offentlig eller non-profit vidensinstitution i et europæisk land. Der er ingen krav til prismodtagerens nationalitet. Prisen uddeles af Novozymes Priskomite under Novo Nordisk Fonden på baggrund af modtagne nomineringer. Enhver kan nominere en kandidat til prisen.

OM NOVO NORDISK FONDEN:

Novo Nordisk Fonden er en uafhængig dansk erhvervsdrivende fond. Fonden har to hovedformål:

1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og

2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers helbred og velfærd. Siden 2007 har fonden uddelt mere end DKK 6 mia., primært til forskning inden for biomedicin og bioteknologi ved offentlige vidensinstitutioner i Danmark og resten af Norden. Fonden støtter hele forskningens fødekæde – fra uddannelse til innovation.

Fonden uddeler desuden årligt en række hæderspriser for at belønne og anerkende individer for unikke indsatser inden for forskning, undervisning eller anden indsats, der understøtter forskningen.

 

YDERLIGERE INFORMATION:

Jens Nielsen, professor, nielsenj@chalmers.se, tlf. +46 31 772 3804
Søren Molin, professor, DTU, formand for priskomiteen, sm@bio.dtu.dk, tlf: 2031 8210
Christian Mostrup, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, cims@novo.dk, tlf: 3067 4805.

 

Right side

af Nicolas Storm | 19/05
3 kommentarer
af Sten Arne Oyre | 18/05
2 kommentarer
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 18/05
2 kommentarer
af Helle Holst | 18/05
1 Kommentar
af Kirsten Bække Franck | 17/05
9 kommentarer
af Finn Østergård Bærentzen | 16/05
1 Kommentar
af Allan Carlé | 16/05
8 kommentarer
af Sven Felsby | 14/05
1 Kommentar
af Thorkil Poulsen | 13/05
5 kommentarer