Skip to main content

1813 bemandes af 32 specialer

Region Hovedstadens 1813 akuttelefon bemandes af læger fra i alt 32 forskellige specialer. Ikke alle har alment medicinske kompetencer.

17. maj 2017
2 min.

Er du syg og ringer til Region Hovedstadens akuttelefon 1813, kan dit opkald blandt andet blive besvaret af en plastikkirurg, øjenlæge eller en psykiater. Faktisk dækker lægerne på akuttelefonen 32 forskellige specialer, skriver dr.dk.

I de øvrige regioner styres - og bemandes - lægevagten af de praktiserende læger.

Frede Olesen, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, problematiserer hovedstadens løsning.

"Man kan godt have en vis betænkelighed ved, at der er så mange andre specialer, som i tankegang og sygdomsmønstre er meget langt fra dagligdagen", siger han til dr.dk.

Han mener, at læger med speciale i almen medicin bør have en central rolle ved en lægevagtstelefon. Kun hver tredje 1813 læge har speciale i almen medicin.

Også Anders Beich, formand for DSAM, undrer sig.

"Det overrasker mig, at listen er så broget. Der er næsten ikke det speciale, der ikke er nævnt", siger han.

"En læge er ikke en læge. Vi ved godt, at dem, der klart er bedst til at sidde i den funktion, er speciallæger i almen medicin, og det er fordi, de er bedst til at sortere mellem skidt og kanel - for at sige det rent ud. Det er de andre specialer ikke trænet i".

Region Hovedstadens koncerndirektør Svend Hartling mener noget andet.

"De er alle sammen vurderet af ledelsen og enhedschefen i den præhospitale virksomhed, og hvis de findes kvalificerede, så er de kvalificerede, og hvis ikke - så får de ikke jobbet", siger han.

Svend Hartling erkender dog, at det ville være bedre med flere læger med speciale i almen medicin, men skyder skylden på PLO.

"Eftersom PLO fraråder sine medlemmer at deltage på en hver måde i vores funktion, så er vi nødsaget til at få det til at fungere med de læger, der gerne vil deltage", siger han til dr.dk.

Læs også: Almen medicinere siver væk fra 1813

Læs også: 1813 og landets lægevagter skal undersøges