Skip to main content

1813-evaluering: Uklarhed og hektisk start har givet for lange ventetider

Tvivl om sygeplejerskens rolle og en alt for hektisk begyndelse har betydet for lange ventetider i 1813-ordningens første år, konstaterer ny evaluering, der dog ikke sætter spørgsmålstegn ved sygeplejersker i front. Regionsformand håber på fornyet PLO-dialog.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

9. jan. 2015
4 min.

Uklarhed i rollefordelingen, stor underbemanding og en alt for hektisk start for Region Hovedstadens omdiskuterede 1813-ordingen har betydet, at ventetiderne efter det første år stadig er for lange.

Faktaboks

Fakta

Det viser den første evaluering af akutordningen, som KORA (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) har foretaget for regionen.

Og helt grundlæggende stiller evalueringen ikke spørgsmålstegn ved et af de mest diskuterede aspekter, nemlig at sygeplejersker og ikke læger som de første snakker med patienterne, siger Jakob Kjellberg, professor ved KORA og medforfatter til evalueringen

”I vores gennemgang af udenlandske studier er der ingen evidens for at sige, om det er bedst, at sygeplejersker eller læger sidder ved telefonen. Nogle lande benytter sig af den ene metode, mens andre har valgt den anden. Men der er intet, der tyder på, at der er højere dødelighed, når sygeplejerskerne sidder ved telefonen. Meget tyder derfor på, at man kan gøre det på begge måder. Det vigtige er, at når man har taget valget, så skal man huske at have organisationen med, og det har regionen ikke fra start haft styr på. Og det skyldes bl.a. det dårlige forhold til PLO, der har givet problemer med bemandingen og en alt for hektisk start,” siger Jakob Kjellberg.

Byggede cyklen, mens man sad på den

Han understreger, at mange ting er forbedret i akutordningen siden starten, men især sygeplejerskerne har ifølge evalueringen været meget i tvivl om, hvilke kompetencer de har for bl.a. at afslutte samtalerne.

”Kan de sige nej, hvis borgeren insisterer på at snakke med en læge? Det har været uklart for sygeplejerskerne hvad de har haft mulighed for,” siger han og peger på, at akutordningens store problemer med at skaffe ansatte også har påvirket muligheden for at få lært sygeplejerskerne ordentlig op.

”Der har været brugt meget ledelses-tid på at dække vagterne og dermed ikke tid til at udvikle de mere grundlæggende problemer. Man har bygget cyklen, mens man sad på den,” siger han.

Evalueringen kalder det en ”betydelig personaleomsætning” når 44 læger og 35 fastansatte, sundhedsfaglige visitatorer har sagt jobbet op i de første ni måneder af 2014.

Jeg håber, at vi især med PLO kan nå frem til en enighed om, hvordan flere praktiserende læger kan komme til at spille en større rolle i det enstrengede akutsystem. Sophie Hæstorp Andersen, (S) formand for Region Hovedstaden

Praktiserende læger skal spille større rolle

Spørgsmålet om, hvorvidt sygeplejersker kan sidde i front i 1813-ordingen har fyldt meget i debatten, og med evalueringen håber formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S), at kritikken nu må lægges til side.

”Spørgsmålet har været en kilde til bekymring hos især en gruppe praktiserende læger. Og det har jeg respekt for. Men jeg mener, at tiden nu er inde til, at vi lægger den del af diskussionen til side. Der er masser af steder, vi gerne vil have de praktiserende læger til at spille en større rolle, også på 1813’s telefoner. Og med KORA’s evaluering har vi flere gode og konkrete forslag, som vi nu må tage fat på og diskutere i vores regionsråd og ude i Akutberedskabet, som har ansvaret for regionens samlede akutberedskab, herunder 1813,” siger Sophie Hæstorp Andersen.

Ifølge regionsrådsformanden skal rapportens konklusioner nu diskuteres i regionsrådet, og hun ikke mindst frem til en dialog med bl.a. og PLO om fremtiden for akutordningen.

”Jeg håber, at vi især med PLO kan nå frem til en enighed om, hvordan flere praktiserende læger kan komme til at spille en større rolle i det enstrengede akutsystem, så vi sammen kan levere en endnu bedre service til borgerne,” siger regionsrådsformanden.

Ifølge evalueringen har 1813-ordningen kostet lige så meget som det tidligere vagtlægesystem.